Kendi-öteki iletişimi ve etnomerkezcilik

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi

Batı’ya hükümran özne konumunu sağlayan söylemsel dinamikler ve Batı’nın ötekinden dolayımla kendini, kendisine ve dışarıya kültürel olarak nasıl temsil ettiği, kendi/öteki, içerisi/dışarısı, ait olan/ait olmayan ayrımcılığıyla, ötekini, dışarısını, ait olmayanı tehdit olarak görmesi ve göstermesiyle, ayırıcı ölçütlere göre belirlemesiyle ve basmakalıplaştırmasıyla tanımlanmaktadır. Orta Çağ’da içeriye veya dışarıya ait olma, din tarafından düzenlenmiştir. Endüstrileşme ve kolonicilik çağında ise, ırk ayrımcılığı belirleyici olmuştur. 19. ve 20. yüzyılda, içerisi/dışarısı ayrımında halk/ulus kavramı öne geçmiştir. 20. yüzyılın sonunda modern devletler kendi ve yabancı arasındaki ayrımı kültürel farklılıklara dayandırmışlardır. 21. yüzyılda ise, halklar arasındaki en önemli farklılıklar artık ideolojik, politik ya da ekonomik değil, dinlerin belirlediği kültürel farklılıklardır. Emperyalist amaçlarını sürdürmek isteyen kapitalist zihniyet, Hıristiyan Batı’ya, Müslüman Doğu’yu tehdit olarak işaret etmekte ve yeni çıkarları için meşru bir zemin sağlamaya yönelik planlarını uygulamaktadır. Küresel haber medyası, ötekini, dışarıdakini, ait olmayanın imajını sürekli çatışma ve kalabalık kitleler halinde, tehdit unsuru olarak algılatacak imgeyi oluşturacak şekilde temsil ederek, potansiyel tehlike olarak göstermektedir. Böylece dünyayı tekrar iki kutupluluğa iterek, küresel medya propagandası ile Hıristiyan-Batı/Müslüman-Doğu ayrımcılığını inşa etmekte ve emperyalist amaçlarını meşrulaştırmak için küresel kamuoyu oluşturmaya çalışmaktadır.
The discourse dynamics, which provide the West the position of being the sovereign subject and West’s cultural representation to itself and outwards through the medium of the other. The discrimination of the self/other, inward/outward, belonging/not belonging and by seeing and showing the other as menacing, it is defined as determining according to the distinctive criterion and becoming stereotype. In the medieval age to belong inwards or outwards had been a religious subject matter. On the other hand in the age of industrialism and colonialism it was a subject matter of racial discrimination. In 19th and 20th centuries in the discrimination of inside/outside, nation concepts gains importance and at the end of the 20th century modern states make the discrimination between nation no longer ideological, political or economic but the cultural differences determined by religions. The capitalist mentality, which wants to continue its imperialist causes, points the Muslim East as a threat to the Christian West and tries to provide a legitimate ground for its new interests. The Global news media demonstrate the image of the other, outsider, not belonging as a potential threat by representing their conflicts and problematic crowded masses. Therefore, by impelling the world two poled again, they try to build the discrimination of Christian West and Muslim East by global mass media propaganda and to legalize their imperialist causes they try to manufacture public opinion.

Url: http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000192

Küreselleşme, Küresel medya, Etnomerkezcilik, Globalization, Global media, Ethnocentrism

Selçuk İletişim

Mora, N. (2008). Kendi-öteki iletişimi ve etnomerkezcilik. Selçuk İletişim, 5, (2), 206-218.