Prenatal bağlanma envanterinin Türkçe’ye uyarlanması: Güvenilirlik ve geçerlilik çalışması

2013

Amaç: Çalışmanın amacı Muller tarafından geliştirilen “Prenatal Bağlanma Envanteri”nin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir araç olup olmadığını incelemektir. Yöntem: Metodolojik türde yapılan çalışmanın verileri İstanbul’da bulunan bir üniversite hastanesinde Ocak - Ekim 2009 tarihleri arasında, 20 hafta ve üzeri gebe olan 210 kadından toplanmıştır. Ölçeğin geçerliliğine yönelik çeviri ve kapsam geçerliliği çalışmaları yapılmış, güvenilirliğine yönelik de iç tutarlılık ve madde toplam puan korelasyonları incelenmiştir. Çalışmanın yapılabilmesi için etik onay alınmıştır. Bulgular: Ölçek kapsam geçerliliğini değerlendirmek üzere on öğretim üyesinin görüşüne sunulmuş ve gelen öneriler doğrultusunda son şekli verilmiştir. Ölçeğin maddelerinin madde-toplam puan korelasyon güvenilirlik katsayıları r0.36 ile 0.68 arasında olup aralarında pozitif yönde, güçlü ve istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p0.001). Ölçeğin iç tutarlılık analizinde Cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.84 olarak bulunmuştur. Ölçeğin zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için test- tekrar test analizi yapılmış ve her iki uygulama arasında fark olmadığı tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: “Prenatal Bağlanma Envanteri”nin Türkçe formu ülkemizde gebeler ile yapılacak araştırmalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Objective: To investigate whether Turkish version of “Prenatal Attachment Inventory” developed by Muller is a reliable and valid instrument. Method: The data of the study designed as a methodological one were obtained from 210 women with pregnancy of 20 weeks and over in a university hospital in Istanbul between January–October 2009. Studies for validity of the inventory as to translation and content were performed and internal consistency and total item score correlations were investigated as to reliability. Ethical approval was obtained. Results: To assess content validity, the inventory was investigated by ten scholars and arranged as the last version as consistent with suggestions. Reliability coefficients of item-total score correlation of items in inventory were between r0.36 and 0.68, and a high level of statistically significant, positive and powerful correlation was found (p<0.001). In internal consistency analysis, Cronbach alpha reliability coefficient was found as 0.84. Test-retest analysis was performed, and no difference was found to be between each application (p>0.05). Conclusion: Turkish version of “Prenatal Attachment Inventory” is a reliable and valid instrument to be used in studies for pregnant women.

Hemşirelik, Prenatal Bağlanma Envanteri, bağlanma, gebelik

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi

Yılmaz, S. D., Beji, N. K. (2013). Prenatal Bağlanma Envanterinin Türkçe’ye Uyarlanması: Güvenilirlik ve Geçerlilik Çalışması. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(2), 103-109.