Hayvansal Dokularda I?nce-Tabaka Kromatografi? Yöntemi? ile Tetrasi?kli?n Rezi?düleri?ni?n Tayi?ni?

1989 Ocak

Selçuk Üniversitesi

This study was evaluated to determine by thin layer chromatography of their residues to be found in animal tissues of tetracycline group antibiotics, which were widely used in Veterinary field. It was used IN HCL and methanol in extraction of samples and an Amberlite XAD-2 resin colomn for clean-up. Slicagel 60 G, cellulose and slicagel HF 254 were applied as adsorbent. It was shown that cellulose was better result than others. Their recovery were approximetaly determined as 62 %, adding the tetracyclines at 0.5, 1.0 and 1.5 ppm concentrations to the tissues (muscle, liver, kidney) which was not found the tetracyclines residues. The analyse sensitivity of this system was 1.0 ppm for liver and 0.5 ppm for muscle and kidney. It was concluded that this method would be able to be used for determination of tetracyclines residues in animal tissues as routine.
Bu çalışmada, Veteriner hekimliğinde yaygın olarak kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotiklerin hayvansal dokularda bulunabilecek rezidülerinin ince tabaka kromatografi yöntemi ile analizleri üzerinde duruldu. Ekstraksiyon işleminde 1N HCL ve metanol, temizleme aşamasında ise Amberlite XAD-2 resin kolonu kullanıldı. Plaka adsorbanı olarak selüloz, slikajel 60 G ve slikajel HF284 uygulanarak, selülozun diğerlerine göre daha iyi sonuç verdiği belirlendi. Rekoveri için tetrasiklin kalıntılarının bulunmadığı belirlenen dokulara (kas, karaciğer, böbrek) 0.5, 1.0 ve 1. 5ppm yoğunluklarında tetrasiklinler ilave edilerek, geriye kazanç yüzdeleri yaklaşık % 62 olarak tespit edildi. Analiz duyarlılığı ise karaciğerde 1. ppm, kas ve böbrekte 0.5 ppm olarak bulundu. Bu metodun hayvansal dokulardaki tetrasiklin rezidülerinin tayininde rütin olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Acet, H. A., Demet, Ö., Traş, B., (1989). Hayvansal Dokularda İnce-Tabaka Kromatografi̇ Yöntemi̇ ile Tetrasi̇kli̇n Rezi̇düleri̇ni̇n Tayi̇ni̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 5(1), 145-154.