Otel Çalışanlarının Hizmet Verme Yatkınlığının İş Tatmini Üzerindeki Etkisi

Selçuk Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerinde müşteriler ile daha çok iletişim kura * n (iletişim süresi daha fazla olan) çalışanların hizmet verme yatkınlığı düzeylerini belirlemek ve hizmet verme yatkınlığının iş tatmini üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada, amaca göre örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Buna göre alan araştırması , Nevşehir’deki otel işletmelerinin (3, 4 ve 5 yıldızlı) çalışanlarından oluşmaktadır. Anket yoluyla toplanan veriler, faktör analizi, korelasyon ve regresyon gibi istatistiksel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırmada öncelikle otel çalışanlar ının hizmet verme yatkınlığı düzeylerinin yüksek olduğu ve özellikle müşteriye özel ve önemli olduğunu hissettirme yatkınlıklarının diğer yatkınlıklarına göre daha baskın olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra hizmet verme yatkınlığı ile iş tatmini arasında olumlu ve önemli ilişki olduğu ve hizmet verme yatkınlığının iş tatminini olumlu ve önemli etkilediği bulunmuştur. Sonuçlar a yrıca, hizmet verme yatkınlığı boyutlarından hizmetleri başarılı bir şekilde sunma arzusu ve müşteriye özel ve önemli olduğunu hiss ettirme ihtiyacının olduğu nu göstermiştir .
The aim of this study is to determine the level of service orient employees who interact most with customers and to investigate the effect of service orientation on job satisfaction. In this study, pu ation of hotel rposive sampling method was preferred . Therefore, the field research was consisted of frontline employees o f hotels (three, four, and five star) in Nevsehir. Data which were gathered via survey was analyzed with statistically analysis of factor, correlation, and regression. Firstly, results indicated that workers scored highly on service orientation, and need t o deliver was the dominant trait of them. Secontly , it was found that service orientation was positively and significantly associated with job satisfaction, and service orientation affected job satisfaction positively and significantly. The results also sh owed that the dimensions of service orientation which affected job satisfaction significantly were need to deliver and need to pamper.

Hizmet verme yatkınlığı, iş tatmini, çalışanlar, otel işletmeleri, Service orientation, job satisfaction, frontline employees, hotels

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi

Özel Sayı

Başoda, A., (2016). Otel Çalışanlarının Hizmet Verme Yatkınlığının İş Tatmini Üzerindeki Etkisi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 19 (Özel Sayı), 75-85.