Sudan kurşun ve nikel iyonlarının Verbascum Cheiranthifolium L. materyali ile giderimi

Bu çalışmada, suda çözünmüş Pb(II) ve Ni(II) iyonlarının modifikayon yapılmış sığırkuyruğu (Verbascum cheiranthifolium BOISS. var. cheiranthifolium) bitki materyali tarafından giderilmesi araştırılmıştır. Bu ağır metal iyonlarının giderilmesinde modifikasyon işleminin adsorpsiyon kapasitesini arttırıcı etkisi araştırılmıştır. Modifikasyondan önce ve sonra sığırkuyruğu bitki materyalinin yapısı FTIR ve SEM analizleri ile belirlenmiştir. Modifikasyon işlemi HCl asit çözeltisi ile yapılmıştır. Ayrıca, HCl ile modifiye edilen sığırkuyruğu bitki materyali ile ilgili kinetik, izoterm ve termodinamik çalışmaları yapılmıştır. Adsorpsiyon işlemlerinden sonra sığırkuyruğu bitki materyalinin tekrar kullanılabilirliğini araştırmak amacı ile rejenerasyon çalışmaları da yapılmıştır. Uygulanan modifikasyon işlemlerinin neden olduğu maliyetler hesaplanmış ve klasik yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Ham sığırkuyruğu bitki materyali kullanımında suya verdikleri Kimyasal Oksijen İhtiyacı 910- 1430 mg/L aralığında iken, bu değer modifiye adsorbanlarda 10-90 mg/L seviyelerine düşmüştür. Giderim verimleri ağır metal konsantrasyonu ile değişmekle birlikte modifiye sığırkuyruğu bitki materyali için %70 civarına çıktığı görülmüştür. Ağır metal adsorpsiyon kapasitesi maksimum 90 mg/g civarında bulunmuştur. Sonuç olarak, sığır kuyruğu bitki materyalinin adsorpsiyon kapasitelerinin klasik adsorbanlarla rekabet edebilecek ölçüde olduğu ve ağır metal ihtiva eden suların arıtımında ekonomik olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
In this research, removal Pb(II) and Ni(II) ions from aqueous solutions by modified mullein (Verbascum cheiranthifolium BOISS. var. cheiranthifolium) plant material was investigated. Effects of modification method on the adsorption capacity improvement for removal of these heavy metals ions have been investigated. Structures of modified mullein plant materials before and after modifications process were examined by the FTIR and SEM analyses. Modification processes were performed using HCl acid solutions. The investigations of kinetic, isotherm and thermodynamic parameters were also studied for HCl modified mullein plant material. The regeneration processes were studied for the determination of modified mullein plant materials reusability after the adsorption processes. Additional costs for applied modification processes were calculated and compared with the other classical methods. The chemical oxygen demand residues in treated water by modified mullein plant material comparing raw materials were decreased from 910-1430 mg/L to 10-90 mg/L with the modification processes. The removal efficiencies changed with heavy metal concentration in water sample and increased about 70% for modified mullein plant material. Heavy metal adsorption capacities were found maximum about 90 mg/g according to type of adsorbent and modification process. As a result, it was revealed that adsorption capacities and costs efficiency of adsorbent were compatible with conventional adsorbents.

Adsorpsiyon, Nikel, Kurşun, Ağır metal

Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Dursun, Ş., Uçan, H. N. K. (2014). Sudan Kurşun ve Nikel İyonlarının Verbascum Cheiranthifolium L. Materyali ile Giderimi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 29(3), 569-577.