Filaman sarım kompozit boruların düşük hızlı darbe davranışının simülasyonu

Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Bu çalışmada düşük hızlı darbeye maruz E-camı/epoksi filaman sarım kompozit boruların dinamik cevabı araştırılmıştır. Uygulanacak yöntem Sonlu Elemanlar Yöntemi olup bu çalışma bilgisayar analizi sonuçlarının yorumlanmasına dayanmaktadır. Filaman sarım kompozit boru ve darbe olayı modellenmiştir. Benzeşim için ANSYS-LSDyna ticari yazılımı kullanılmıştır. Benzeşimde kullanılacak vurucu 24 mm çapında, küresel uçlu bir geometriye sahiptir. Vurucu kütlesi 6,35 kg’ dır. İnceleme 2, 2,5 ve 3 m/s’lik çarpma hızlarında yapılmıştır. Çalışmalarda [+55°,?55°]3, [+55°,?55°]4, ve [+55°,?55°]5 olmak üzere 6, 8 ve 10 tabakalı E-camı/epoksi malzemeden 72 mm iç çapında, bir V-yatağında dönmeden durabilen kompozit borular kullanılmış ve her bir borunun enine darbe yapılmıştır. Elde edilen bu veriler doğrultusunda, malzeme üzerine darbe esnasındaki kuvvet-zaman diyagramı, darbe enerjisi-yutulan enerji değişimi, hız-zaman değişimi grafikleri elde edilmiştir.
In this study, dynamic response of low-velocity impact of E-glass/epoxy filament wound composite tubes was investigated. Applied method is Finite Element Method and it is based on theoretical studies and interpreting computer analyses results. A commercial software (ANSYS-LSDyna) was used for the simulation. Open ended filament wound composite tube and impact phenomenon were modeled. Diameter of hemispherical impactor is 24 mm and mass is 6.35 kg. Investigation has been carried out for 2, 2,5 and 3 m/s impact velocities. 6, 8 and 10 plies filament wound composite tubes with [+55°,?55°]3, [+55°,?55°]4, [+55°,?55°]5 stacking sequences and 72 mm in diameter were used. They were positioned in V-block. Force-time history, energy, velocity-time diagram that depend on the base of data will be plotted. Obtained values were interpreted.

Url: http://sujest.selcuk.edu.tr/sumbtd/article/view/193

Cam elyaf takviyeli plastik, Filaman sarım, Açık uçlu boru, Düşük hızlı darbe, Glass fiber reinforced plastics

Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi

Uyaner, M., Güvensoy, S. (2011). Filaman sarım kompozit boruların düşük hızlı darbe davranışının simülasyonu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 26, (2), 55-65.