Konya Yöresi? Tavuklarında Nematod ve Cestodların Yayılışı Üzeri?ne Araştırmalar

1988 Ocak

Selçuk Üniversitesi

Dans ce present travail on a etudie l'epidemiologie des cestodes et nematodes chez lez poules. Pour cela de janvier 1987 à janvier 1988 on a examiné au mikroscope 751 examples coprologiques preleves dans 28 poulaillers qui contenaient au total 88 370 poules. Dans 225 echantillons (30.36 %) d'excrements on a trouvé des oeufs appartenant à differentes especes de parasite au contraire dans ceux des 516 echantillons restants (69.64 %) on n'a trouvé aucun oeuf d'helmint. A'la fin de ces examens, autotal on a decouvert sept especes d'helmint l'un (C. infundibulum), les autres nematod (A. galli, T. tenuis, Subulura sp., S. avium, H. gallinae, Capillaria sp.). Pendant des etudes coprologiques on a trouvé une epidemiologie d'oeuf d'ascaris en proportion de 25%. En dehors de cela on a trouvé l'epidemiologie d'autres especes de nematod en proportion de 0.13-3.64 %. On a observé seulement deux cas (%. 0.27) de C. infundibulum.
Bu çalışmada Konya yöresindeki tavuklarda nematod ve cestodların yayılışı araştırılmıştır. Bu amaçla Ocak 1987 ile Ocak 1988 tarihleri arasında 88370 tavuğun yetiştirildiği 28 kümesten alınan 741 dışkı örneğinin mikroskopik incelemesi yapılmıştır. Bu dışkı örneklerinin 225 inde (% 30.36) helmint yumurtası tespit edilmiş, 516 sında ise (% 69.64) herhangi bir helmint yumurtasına rastlanmamıştır. Altısı nematod (A. galli, T. tenuis, Subulura sp., S. avium, H. gallinae, Capillaria sp.) ve biri cestod (C. infundibulum) olmak üzere toplam yedi helmint türü saptanmıştır. Bakısı yapılan dışkılarda A. galli yumurtalarının yayılışı % 25.10 olarak bulunmuş, diğer nematod yumurtalarının yayılışı ise % 0.13-3.64 arasında değişiklik göstermiştir. Sadece iki vakada (% 0.27) C. infundibulum yumurtası gözlenmiştir..

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Dik, B., Güçlü, F., Gülbahçe, S., Cantoray, R., (1988). Konya Yöresi̇ Tavuklarında Nematod ve Cestodların Yayılışı Üzeri̇ne Araştırmalar. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 4(1), 269-278.