2023 Haziran

Selçuk Üniversitesi

Bilimsel dergiler yeni araştırmaları yayınlayarak bilimin ve sektörlerin gelişimine katkı sağlayan süreli yayınlardır. Bilimsel dergilerde hangi konuların ön plana çıktığı ve ne tür gelişmeler yaşandığının ortaya konulması, araştırmacılara yol göstermesi açısından önem arz etmektedir. Bu konuda kullanılan ve son yıllarda ilgi çeken yöntemlerden biri de bibliyometrik analizdir. Bu amaçla “Web of Science (WOS) Collection” veri tabanında konaklama, eğlence, spor gibi alanlarda en çok ‘turizm’ kelimesi geçen ve etki faktörü en yüksek olan Tourism Management (TM) dergisi, araştırma kapsamına alınmıştır. TM dergisinde 1994-2022 yılları arasında yayımlanan (son 25 yıl) 4.424 adet bilimsel yayın incelenmiştir. Araştırma verileri WOS veri tabanı analiz bilgileri ve “VOSviewer” Bilimsel Ağların Görselleştirme programı kullanılarak analiz edilmiştir. TM dergisinde en üretken yazarlar, ortak yazarlık durumları, ülkeleri, kurumları, en çok alıntı yapılan makaleler, en çok kullanılan anahtar kelimeler ve atıflar grafiklerle, haritalarla ve tablolar halinde verilerek değerlendirilmeler ortaya konulmuştur. TM dergisinin yayın hayatına 1982 yılında başladığı; yayın sayısının her geçen yıl artış gösterdiği, son 10 yılda yapılan bilimsel yayın ortalamasının 211,60 olduğu; 2022 yılında araştırmanın verilerinin toplandığı tarihe kadar (1 Ocak- 1 Kasım 2022) toplamda 138 çalışmanın yayımlandığı görülmektedir. Dergide en üretken yazarların İngiliz, en çok çalışma yapan kurumun ise Hong Kong Polytechnic Üniversitesi olduğu belirlenmiştir. 2004 yılından itibaren derginin yayınlarına yapılan atıf sayılarının da düzenli olarak artış gösterdiği anlaşılmaktadır.
Scientific journals are periodicals that contribute to the development of science and industries by publishing new research. It is important to reveal which topics come to the fore and what kind of developments are experienced in scientific journals in terms of guiding researchers. One of the methods used in this regard and attracting attention in recent years is bibliometric analysis. For this purpose, Tourism Management (TM) Journal, which has the highest impact factor and the word "tourism" in the "Web of Science (WOS) Collection" database in areas such as accommodation, entertainment and sports, has been included in the scope of the research. A total of 4,424 scientific publications published in the TM journal between 1994-2022 (last 25 years) were examined. Research data were analyzed using WOS database analysis information and VOSviewer - Visualization of Scientific Networks program. The most productive authors, co-authorship status, countries, institutions, the most cited articles, the most used keywords and citations in the TM journal are presented with graphs, maps and tables. TM journal started its publication life in 1982; the number of publications is increasing every year; the average number of scientific publications in the last 10 years is 211,60; It is seen that a total of 138 studies were published until the date of data collection in 2022 (1 January - 1 November 2022). The most prolific authors in the journal are British authors, while the institution that does the most is Hong Kong Polytechnic University. It has been observed that there has been a regular increase in the number of citations made to the publications of the journal since 2004.

Tourism Management Dergisi, Bibliyometrik Analiz, Bilimsel Üretkenlik, Bilimsel Haritalama, Journal of Tourism Management, Bibliometric Analysis, Scientific Productivity, Scientific Mapping

Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi

Göral, R., Kılınç, H., (2023). Tourism Management Dergisinin Bibliyometrik Analizi: Son 25 Yıl Üzerine Bir Değerlendirme. Selçuk Turizm ve Bilişim Araştırmaları Dergisi, (3), 22-39.