Türkiye’de sağlık yönetimi mesleğinin karşılaştığı temel sorunlar: Nitel bir çalışma

Amaç: Bu çalışma, Türkiye’de Sağlık Yönetimi Mesleğinin Karşılaştığı Temel Sorunların ne olduğunuuzmanlar perspektifinden tespit etmek amacıyla yapılan nitel bir araştırmadır.Yöntem ve Gereçler: Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmada; olgu bilim desenindenfaydalanılmıştır. Yüz yüze görüşme tekniği kullanılan araştırmada, görüşlerine başvurulan katılımcıların, sağlıkyönetimi ya da sağlık idaresi bölümlerinden mezun olmaları ön şart olarak belirlenmiştir. Araştırmanın amacınıgerçekleştirmek için görüşülmesi gereken kişilerin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden “ölçütörnekleme yöntemi” kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, örneklem ölçütlerini sağlayan 15 kişiyle doğrudaniletişime geçilmiş ve randevu talep edilmiştir. Randevu talebini 3 kişi geri çevirmiştir.Bu bağlamda araştırmaya 12 katılımcı dâhil olmuştur. Araştırma katılımcıları, 10 akademisyen( 4 profesör, 2doçent, 4 doktor öğretim üyesi) ve sağlık yönetimi alanıyla ilgili 2 Sivil Toplum Kuruluşu başkanındanoluşmaktadır. Elde edilen veriler yüz yüze görüşme tekniğiyle ve ses kayıt cihazı kullanılarak toplanmıştır.Verilerin analizinde nitel veri analizi yöntemlerinden biri olan “tematik analiz” ve nitel veri analiziprogramlarından biri olan “Nvivo” programı kullanılmıştır.Bulgular: Bu araştırmada, “Türkiye’de Sağlık Yönetimi Mesleğinin Karşılaştığı Temel Sorunlarnelerdir?” Neler söyleyebilirsiniz?” sorusuna uzmanlar tarafından verilmiş cevaplar analiz edilmiştir. Bucevaplar “eğitimle ilgili sorunlar”, “politik sorunlar” ve “mesleğin sahiplenilmemesi sorunu” olmak üzere üçana tema olarak bulunmuştur.Sonuç: Analizler neticesinde elde edilen bu üç temadan birisi olan “eğitimle ilgili sorunlar” temasınabakıldığında, mesleğin eğitimle ilgili sorunları “eğitici kaynaklı”, “öğrenci kaynaklı” ve“eğitim süreci kaynaklı”olmak üzere 3 alt tema altında birleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, sağlık yönetimi mesleğinin karşılaşmışolduğu temel sorunlardan ikincisi tema olan sağlık yönetimi politikalarına ilişkin problemleri ise “istihdamkaynaklı”, “eğitim politikası kaynaklı” ve “politikaların sürdürülebilirliği kaynaklı sorunlar”olmak üzere üç alttema olarak bulunmuştur. Üçüncü olarak ise, Türkiye’de sağlık yönetimi mesleğinin karşılaştığı temel sorunlarailişkin problemlerin ana temalarından biri olan mesleğin sahiplenilmemesine ilişkin sorunların nedenleriarasında; “zayıf lobicilik”, “mesleki örgütlerin yetersizliği”, “kamu kurumlarının sahiplenmemesi” ve“akademisyenlerin sahiplenmemesi” nedenlerinin olduğu araştırma sonucunda elde edilmiş önemli sonuçlardır.
Objective: This is a qualitative research whose aim is to determine the fundamental problems faced bythe health management profession in Turkey from expertness persfective.Methods and Materials: This study conducted by a qualitative research method was imposed uponscience-fact design. In the research, face to face interview technique was conducted , for the participants whoseopinions were consulted. Being a graduate from health management or health administration departments was aprerequisitefor the participants. . ‘The criterion sampling method’, one of the sampling methods, was used inorder to determine the participants whoneed to discuss while performing the purpose of the research. In theprocess of research, 15 people who obtained the sampling criteria were directly contacted and were requested tomake an appointment. Appointment request was rejected by 3 people. In this context, 12 participants included inthe research. The participants of research consisted of 10 academicians (four professors, two associate professors,four assistant professors) and 2 chairmen in non-governmental organizations in the field of health management.The obtained data were collected using the face-to-face interview technique and voice recorder. In the analysis ofthe data, Nvivo program, a thematic and qualitative data analysis method, was used.Results: In this study, the answers given by the experts to the questions: "What is the fundamentalproblems faced by Health Management Occupation in Turkey? What is your opinion?" were analyzed. Theseanswers fell under three main themes; issues with education, political issues and the lack of job involvement.Conclusion: As a result of the analyzes, considering the theme of issues related to training, which areone of the three themes obtained, the problems related to the education of the occupation were entitled under threesub-themes; educative based, student-based and education process based. As a result of the research, healthmanagement policies which are the second theme of the main problems faced by the health management professionwas identified as three sub-themes related to employment-sourced, educational policy-sourced and sustainabilityof policies-sourced problems. Thirdly, among the reasons of the problems concerning the lack of job involvementone of the principal themes of the problems related to key problems faced by the health management profession inTurkey, were found to be weak lobbying, lack of occupational organizations lack of job involvement in non-ownership of public institutions; lack of job involvement among academicians.

Sağlık Yönetimi, Nitel Araştırma, Sağlık Profesyoneli

Business and Management Studies: An International Journal

Yorulmaz, M., Gençtürk, M. (2018). Türkiye’de Sağlık Yönetimi Mesleğinin Karşılaştığı Temel Sorunlar: Nitel Bir Çalışma. Business & Management Studies: An International Journal, 6(4), 1310-1321.