Konya Hayvancılık Merkez Araştırma Ensti?tüsü Sığırlarında Enfeksi?yöz Bovine Rhinotracheitis - Enfeksi?yöz Pustular Vulvovagi?ni?ti?s (IBR/IPV) Üzeri?nde Araştırmalar

1988 Ocak

Selçuk Üniversitesi

The 238 blood sera taken from cattle in Konya Livestock Central Research Institute were examined for antibodies to IBR | IPV virus by microneutralisation test. At the end of the test, at undiluted blood sera, the 134 cattle blood sera (56.30 %) were found seropositive for the neutralizing antibodies to IBR| IPV virus. The highest incidence of antibody was found in cattle over two years old. The 61 (45.52 %) of the 134 titrated positive sera showed a neutralizing antibody-titers in a range of 1:39.9 and 1:317. The cattle over two years old had the high antibody-titers.
Konya Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsündeki toplam 238 adet sığırdan alınan kan serum numuneleri IBR/ IPVvirusuna karşı mikronötralizasyon testi ile kontrol edildi. Test sonunda, 134 adet kan serumu (% 56.30) sulandırılmamış olarak IBR/ IPV virusuna karşı nötralizan antikorlar yönünden seropozitif bulundu. En yüksek antikor dağılımının 2 yaşın üzerindeki sığırlarda olduğu tesbit edildi. Pozitif serumların nötralizan antikor titrelerinin 1:1.42-1:317 arasında olduğu saptandı. Titresi yapılan 134 pozitif serumun 61 adedi (% 45.52) 1:39.9-1:317 arasında değişen antikor titresi gösterdi. Yine, 2 yaşın üzerindeki sığırların yüksek antikor titrelerine sahip olduğu tesbit edildi.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Öztürk, F., Toker, A., Yavru, S., (1988). Konya Hayvancılık Merkez Araştırma Ensti̇tüsü Sığırlarında Enfeksi̇yöz Bovine Rhinotracheitis - Enfeksi̇yöz Pustular Vulvovagi̇ni̇ti̇s (IBR/IPV) Üzeri̇nde Araştırmalar. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 4(1), 53-64.