Kemik yaşı ve maturasyon tespiti

Selçuk Üniversitesi

Büyüme-gelişim, özelikle matürasyonu devam eden hastalarda tedavi planlaması ve prognoz açısından büyük önem taşımaktadır. Kronolojik yaş büyüme gelişimi devam eden bir bireyde tek başına matürasyonu belirlemede yeterli olmaması sebebiyle çeşitli büyüme-gelişim indikatörleri geliştirilmiştir. Büyüme-gelişim belirleme yöntemleri genel olarak morfolojik, histolojik ve radyolojik yöntemler olarak sınıflandırılabilmektedir. Ortodonti pratiğinde en çok radyolojik yöntemler tercih edilmektedir. Kemik yaşı tayininde çeşitli yaş aralıklarında vücuttaki yüzden fazla kemikleşme bölgesinden faydalanılabilmektedir. El-bilek bölgesinin 0-22 yaş aralığındaki bireyler için tercih edilebileceği bildirilmiştir. Birçok kemiğin bir arada değerlendirilebilmesi, kemikleşme dönemlerinin farklı olması, uygulama kolaylığı gibi sebepler ile el-bilek radyografileri üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Günümüzde büyüme gelişim tespitinde el-bilek radyografileri altın standart olarak kabul edilmektedir. Araştırıcılar teknolojinin gelişimi ile birlikte el-bilek radyografilerinin yanı sıra daha farklı ve pratik olabilecek yöntemlerin tespitine yönelmişlerdir. Kemik yaşı ve matürasyon tespitinde, klinik olarak uygulanabilir olması ve mümkün olan en düşük radyasyon maruziyeti prensibine uyulması büyük önem taşımaktadır. Ortodontik vakaların teşhis, tedavi gidişatı ve tedavi sonrası durumlarının değerlendirilmesi için sefalometrik radyograflar rutin alınması gereken kayıtlardandır. Bu sebeple sefalometrik radyograflardan büyüme gelişim belirleme yöntemleri de geliştirilmeye ve bu konu üzerinde araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Çalışmamız ile büyüme-gelişim tespitinde kullanılan mevcut yöntemler ve güncel yaklaşımların derlemesinin sunulması ve biz klinisyenlere uygulanabilecek yöntemler hakkında fikir vermesi amaçlanmıştır.
Growth-development, especially in patients whose maturations continue, is of great importance in terms of treatment planning and prognosis. Various growth-development indicators have been developed due to the fact that chronological age isn’t sufficient to determine maturation alone especially in individuals whose growth-development continue. Growth development methods can be classified as morphological, histological and radiological methods. In orthodontics, radiological methods are mostly preferred. More than one hundred ossification zones in various age ranges can be used for bone age determination. It’s been reported that the hand-wrist region can be preferred for individuals aged 0-22 years. Many studies have been done on hand-wrist radiographs due to the fact that many bones can be evaluated together, the ossification periods are different and the ease of application. Today, hand-wrist radiographs are accepted as the gold standard for determination of growth development. In addition to hand-wrist radiographs, the investigators have focused on identifying methods that may be different and practical. In the detection of bone age and maturation, it is of great importance to be clinically viable and to comply with the lowest possible radiation exposure principle. Cephalometric radiographs should be routinely used to evaluate the diagnosis, treatment and post-treatment status of orthodontic cases. For this reason, growth detection methods from cephalometric radiographs have begun to be researched and developed. The aim of this study was to present a review of current methods and current approaches used in growthdevelopment detection and to give an idea about the methods that can be applied to clinicians.

Büyüme gelişim, dental radyografi, kemik yaşı tespiti, puberte, servikal vertebra, Growth and development, dental radiography, bone age measurement, puberty, cervical vertebrae

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Kök, H., İzgi, M. S., (2020). Kemik yaşı ve maturasyon tespiti. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 7 (1), 124-133. Doi: 10.15311/selcukdentj.477836