Anonim Şirketlerde Ortaklıktan Çıkarılma

2009 Aralık

Selçuk Üniversitesi

Anonim şirketler ekonomik ve sosyal hayat açısından önemli bir takım fonksiyonları yerine getirmelerinden dolayı bu şirketlerde diğer şirketlerdeki ortaklıktan çıkarılmaya ilişkin düzenlemelere yer verilmemiştir. Ancak özellikle menfaat ihtilafları ve ekonomik yoğunlaşmalar konusundaki bir takım gelişmelerden dolayı anonim şirketlerde bazı ortaklıktan çıkarılma sebeplerinin düzenlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Ortaklıktan çıkarılma konusundaki bu düzenlemelere Türk Ticaret Kanunu Tasarısı?nda da yer verilmiştir. Bu kapsamda Tasarı?da ilk olarak hakim pay sahiplerine bir şirketin tamamına yakının ele geçirilmesi veya birleşme kararının oldukça yüksek bir çoğunlukla alınması halinde geride kalan paysahiplerini ortaklıktan çıkarma hakkı tanınmıştır. Bunun dışında haklı sebeple fesih ve denkleştirme davalarında da mahkemelerin pay sahiplerinin ortaklıktan çıkarılmalarına karar verebilecekleri düzenlenmiştir.
In the joint –stock companies unlike other companies,there weren?t any arrrangements about the exclusion of shareholders as they implement some important functions as regard of economic and social life. But the necessity to arrange the reasons causing the exclusion of shareholders has been felt as some improvisations has been occured especially because of the economic concentrations and of the increasing conflicting -interests. The arrangements which are about exclusion of shareholders have a part in The Draft of Turkish Commercial Code. In this sense the right to squeeze out the remaining shareholders has been given to the controlling shareholders in case of merging decision is taken with the grant majority of the votes or in case of nearly whole of the company are captured. Except from these applications, the verdictions to squeeze out the shareholders have been arranged in the cases of dissolution for justible reasons and the courts of the equalization.

Iskat, ortaklıktan çıkarılma, hakim paysahibi, birleşme, haklı sebeple fesih, Forfeiture of shares, exclusion of shareholders, controlling shareholder, merger, dissolution for justifiable reasons

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Çelik, A., (2009). Anonim Şirketlerde Ortaklıktan Çıkarılma. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 17(2), 171-215.