Aktif ve Pasif Sigara İçiciliğinin Gebelik ve Fetus Üzerine Etkileri

Sigara içme alışkanlığı dünyadaki hastalıklar ve erken ölümlerin en önemli önlenebilir sebebidir. Gebelik sırasında annenin sigara içmesi yalnız perinatal yan etkilere değil, önemli doğum sonu problemlere de sebep olur. Gestasyonel dönemde annenin sigara içmesi fetusün mortalite riskini artırmasına ilaveten, muhtemelen plasenta gelişimindeki yetersizliğe bağlı olduğu düşünülen fetal büyümede gerilik, çocukluk çağında solunum yolu hastalıkları, sinir sistemi ve bilişsel anormallikler dahil olmak üzere pek çok gelişimsel problemlerle de ilişkilidir. Sigara metaller, nikotin ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) dahil fetal gelişimi etkileyen karışık kimyasallar kompleksi ihtiva eder. Sigara içmeye devam eden gebe kadın sıklıkla erken doğum yapar, bebeklerin gestasyonal yaşları genellikle küçüktür ve bunlarda pek çok perinatal problemler görülür. Aktif sigara içiciliğine ilaveten çevresel sigara dumanı (ÇSD) maruziyeti de çocuklar için büyük bir risk faktörüdür. Gebelikte ve hayatın birinci yılında çevresel sigara dumanına maruz kalma sadece intrauterin gelişim, ani bebek ölümü, davranış ve bilişsel fonksiyonlar üzerine değil, sürekli hırıltı, öksürük, bronşit, RSV bronşioliti, orta kulak iltihabı ve astım dahil olmak üzere solunum sistemi üzerine de etki eder.
Cigarette smoking is the most important avoidable cause of morbidity and premature death in the world. Maternal smoking during pregnancy is related not only to perinatal adverse events but also to important postnatal problems. Gestational maternal smoking is also associated with many developmental problems, including impaired fetal growth, which is largely assumed to be due to poor placental development, childhood respiratory ill-health, and abnormalities of the nervous system and cognition, as well as possible increased mortality risk for fetuses. Cigarette contains a complex mix of chemicals which can affect fetal development, including metals, nicotine and polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH). Pregnant women who continue their smoking often give birth prematurely, the infants are often small for their gestational age, and they have more perinatal incidents. In addition to active smoking, to exposure the environmental tobacco smoke (ETS) is a major risk factor for respiratory disease in children. ETS exposure during pregnancy and the first years of life has been consistently found to have an impact on the respiratory system including symptoms such as wheezing, cough, bronchitis, RSV bronchiolitis, otitis media and asthma, but also on intrauterine growth, sudden infant death, behaviour and cognitive functioning.

Genel ve Dahili Tıp, Fetus, gebelik, sigara içme, Fetus, pregnancy, cigarette smoking

TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni

Kutlu, R., (2008). Aktif ve Pasif Sigara İçiciliğinin Gebelik ve Fetus Üzerine Etkileri. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 7(5), 445-448.