Florlu ve florsuz dişmacunu kullanmanın tükürük akış hızı, tamponlama kapasitesi, kalsiyum, fosfor, total protein ve flor konsantrasyonlarına etkisi

2001

Bu çalışmanın amacı, florlu ve florsuz olmak üzere iki tip dişmacunun, tükürük akış hızı, pH'sı, tamponlama kapasitesi, F, Ca, P ve total protein konsantrasyonları üzerine etkisini incelemekti. Bu amaçla düzenli olarak dişlerini fırçalayan, tükürük akımı ve özelliğini değiştirebilecek sağlık problemi olmayan, herhangi bir ilaç kullanmayan, kooperasyon sağlayabileceğimizi düşündüğümüz Diş hekimliği Fakültesi öğrencisi olan 20 birey hem kontrol hem de deney grubu olarak seçildi. Çalışmaya katılan bireylere dişleri, kontrol grubu olarak flor içermeyen bir diş macunu ve deney grubu olarak da flor içeren bir dişmacunuyla ikişer hafta boyunca her öğün yemeklerden sonra 2'şer dakika ayna karşısında fırçalattırıldı. İkişer haftalık fırçalama periyotlarının sonunda kontrol ve deney gruplarının tükürük verileri elde edildi. Tükürük akım oranlan 1 mg tükürük 1 ml kabul edilerek darası alınmış tüplerde tartılarak belirlendi. Akış hızı belirlenen tükürük örneklerinin pH'ları derhal ölçüldükten sonra tükürük tamponlama kapasiteleri Ericsson metoduna göre değerlendirildi. Ca, P ve total protein konsantrasyonları bir otoanalizörde mg/dl cinsinden hesaplandı. Tükürük flor konsantrasyonları ise bir iyon analizöründe değerlendirildi. Çalışmanın sonunda florlu grup Ca, P ve F konsantrasyonu, florsuz gruptan daha yüksek bulundu. Total protein değerlerinde kontrol ve deney gruplarının her ikisinde de bir farklılık görülmedi. Tükürük akış hızında ise gruplar arasında önemli bir fark bulunmadı. Sonuç olarak bu çalışmada üç öğün düzenli olarak florlu dişmacunu kullanmanın diş çürüğünün önlenmesi ve durdurulması açısından tükürük yapısı üzerine faydalı etkileri olabileceği gözlemlendi.
The purpose of this study was to investigate the effects of two types of dentifrices, with or without fluoride on salivary flow rate, pH, buffering capacity, Ca, P, F, total protein concentrations. For this reason, 20 easy cooperable Dental School students who regularly brush their teeth were selected. In order not to effect the structure of saliva, it was carefully examined that the student did not have any health problem and were away from any drug usage. Control group brushed their teeth with non-fluoride toothpaste and experimental group brushed with fluoride toothpaste for two weeks after each meal for 2 minutes in front of mirror. After this period, saliva values were determined. Flow rate of 1 mg saliva was accepted 1 ml in tubes which were weighed empty. After the identified flow rates of saliva samples', saliva pH were immediately measured. Saliva buffering capacity was assessed according to Ericsson method. Concentrations of Ca, P, and total protein were calculated as mg/dl in an otoanalyzer. Concentration of F was measured by using a fluoride ion analizer with a specific fluoride electrode. At the end of the study, Ca, P and F levels were found higher in fluoride group than in non-fluoride dentifrices groups. Total protein levels were similar in all groups. There was not any difference in saliva flow rate among the groups. As a result, 2 minutes of using a fluoride dentifrice 3 times at a day after each meal can be thought to have beneficial effects on saliva and dental plaque in order to prevent dental caries.

Diş Hekimliği

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Ünlü, N., Özer, F., Ünlü, A. (2001). Florlu ve Florsuz Dişmacunu Kullanmanın Tükürük Akış Hızı, Tamponlama Kapasitesi, Kalsiyum, Fosfor, Total Protein ve Flor Konsantrasyonlarına Etkisi. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 11(1), 52-60.