Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde DSM-IV ölçütlerine göre nikotin, alkol ve madde bağımlılığının 12 aylık yaygınlık oranlarını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Selçuk Üniversitesi merkez Selçuk Üniversitesi merkez kampüslerinde gündüz lisans eğitimi gören öğrencileri örnekleyen rasgele yöntemle saptanan 323 öğrenciyle (E/K: 168/155) CIDI (Uluslararası Bileşik Tanı Çizelgesi)-2.1 12 aylık versiyonu kullanılarak görüşülmüştür. Bulgular: Öğrencilerin % 27.5'i son bir yıl içinde bir ay yada daha fazla süreyle her gün sigara kullandıklarını bildirmiştir. Öğrencilerin % 17'si nikotin bağımlılığı (NB), % 13'ü nikotin yoksunluğu (NY) tanısı almıştır. NB erkek öğrencilerde kız öğrencilere göre anlamlı derecede daha yaygın bulunmuştur. Öğrencilerin % 10.2'si son bir yılda 12 birim alkol kullandıklarını bildirmişlerdir öğrencilerin % 1.2'si alkol bağımlığı, % 2.2'si alkol kötüye kullanım tanısı almıştır. Madde kötüye kullanımı ve bağımlılığı tanısı alan öğrenci olmamıştır. Sonuç Nikotin bağımlılığı önemli sağlık sorunlarından birini oluşturmaktadır. Alkol kullanımı ile ilişkili bozukluklar üniversite yıllarında önemsenmesi gereken boyutlardadır. Madde kullanımı ile ilişkili herhangi bir bozukluk saptanmaması legal olmayan bu maddelerin kullanımının bildirilmemesine bağlı veya bölgesel bir özellik olabilir.
Objective: This study was aimed to determine the 12 month prevalence of nicotine, alcohol and substance dependence among university students according to DSM-IV criteria. Method: Totally 323 randomized students (male/female: 168/155) were interviewed using 12 month version of CIDI 2.1 (Composite International Diagnostic Interview). Results: The ratio of daily smoking of students during a month or more than a month in the past year was 27.5%. Seventeen percent of students had nicotine dependence and 13% had nicotine abstinence. Prevalence of nicotine dependence was significantly higher among male students. Nearly 10.2% of students reported that they had used at least 12 drinks of alcohol in the past year, 1.2% of students had alcohol dependence and 2.2% had alcohol abuse. None of the students had substance abuse or dependence. Conclusion: Nicotine dependence is one of the most important health problems among college students. Alcohol related disorders also should be considered as an important problem. The reason why we could not detect any substance use disorder might be that subjects did not declared-substance use for these substances are illegal or it might be a cultural characteristic.

Madde Bağımlılığı, Psikiyatri, Psikoloji, Üniversite Öğrencileri, Nikotin, Alkol Madde, Bağımlılık, Yaygınlık, University Students, Nicotine, Alcohol, Substance, Dependence, Prevalence

Bağımlılık Dergisi

Kaya, N., Çilli, A. S., (2002). Üniversite Öğrencilerinde Nikotin, Alkol ve Madde Bağımlılığının 12 Aylık Yaygınlığı. Bağımlılık Dergisi, 3(2), 91-97.