Yazar "Bayramoğlu, Zeki" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Animal Manure as One of the Main Biogas Production Resources: Case of Turkey(MEDWELL ONLINE, 2009) Tatlıdil, F. Füsun; Bayramoğlu, Zeki; Aktürk, DuyguGenerating power from renewable energy resources has become increasingly important in the world. One of the main renewable energy resources is biogas. People have been using biogas for over 200 years. First of all, biogas is a resource of energy that is environment-friendly and manure. In many parts of the world, biogas is used to heat and light homes, cook and as manure in the fields and even as fuel for buses. It is collected from large-scale resources such as landfills and barns and through small domestic or community systems in many villages. Biogas contains agricultural waste such as manure and plant waste. In order to protect environment, the usage of biogas should be increased. There are several biogas plants in Turkey. The main aim of this study is to determine the potential of biogas production produced by livestock and poultry waste in Turkey. According to livestock and poultry population, agricultural sector has an important resource for biogas production. Biogas potential will be calculated in compliance with type of livestock and poultry.Öğe Ankara ili? Kaleci?k I?lçesi?nde Yeti?şti?ri?len Sofralik ve Şaraplık Üzüm Üreti?mi?ni?n Kârlılık Anali?zi? Üzeri?ne Bi?r Araştırma(2010) Bayramoğlu, Zeki; Gündoğmuş, Erdemir; Çelik, YusufBu çalışmada, Ankara ili Kalecik ilçesinde yetiştiriciliği yapılan şaraplık ve sofralık üzüm çeşitlerinin karşılaştırmalı kârlılık analizi yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, sofralık ve şaraplık üzüm yetiştiriciliği yapan 73 işletmeden anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dekara üretim masrafları sofralık çeşitte 356.99 TL ve şaraplık çeşitte ise 419.57 TL olarak tespit edilmiştir. Bu masrafların sofralık çeşitte %62.91'i değişen masraf ve %37.09'u sabit masrafken, şaraplık çeşitte %69.85'i değişen masraf ve %30.15'i de sabit masraflardan oluşmaktadır. Şaraplık üzüm yetiştiriciliğinde dekara üretim masrafları sofralık çeşide göre %17.8 oranında daha fazladır. Dekara verim sofralık çeşitte 928.07 kg iken, şaraplık çeşitte 682.91 kg olarak belirlenmiştir. Verimlilik sofralık çeşitte, şaraplık çeşide göre %35.9 oranında daha yüksek düzeydedir. Bu verilerden yararlanılarak 1 kg üzüm maliyeti sofralık kalecik karası çeşidinde 0.38 TL ve şaraplık kalecik karası çeşidinde ise 0.61 TL olarak hesaplanmıştır. Fakat şaraplık üzüm fiyatları (1.170 TL/Kg), sofralık çeşide göre (0.635 TL/Kg) % 84.3 daha yüksek olduğundan, şaraplık üzüm çeşidinde dekara net kar 379.36 TL iken, sofralık çeşitte 233.24 TL olmuştur. Fayda/masraf oranı şaraplık çeşitte 1.90 iken, sofralık çeşitte bu oran 1.67 olarak hesaplanmıştır. İşgücü verimliliğinin de şaraplık üzüm üretiminde (9.22 TL/EİB), sofralık üzüm yetiştiriciliğine göre (6.36 TL/EİB) daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Sonuç olarak bir çok kriter açısından şaraplık üzüm yetiştiriciliğinin, sofralık üzüm yetiştiriciliğine göre daha üstün olduğu belirlenmiştir.Öğe Arpa çeşitlerinin üretim, pazarlama ve işleme açısından önemi(2017) Taşcı, Rahmi; Bayramoğlu, ZekiBu çalışma ile; Konya ilinde arpa üretim, pazarlama ve işleme aşamalarında arpa pazarlamasına etki eden kriterlerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada; Konya ilinde faaliyet gösteren; karma yem (37 adet) ve malt fabrikası (1 adet), arpa alım satımı yapan tüccarlar (50 adet) ve tarımsal faaliyetleri içinde arpa üretimine yer veren tarım işletmeleri (107 adet) ile yapılan anket sonuçları kullanılmıştır. Tarım işletmeleri tarafından arpa satımında fiyata etki ettiği düşünülen kriterlerin başında hektolitre ve arpanın içine başka bitki çeşidinin karışmaması öne çıkarken, arpa çeşitlerinin satış fiyatında önemli bir kriter olmadığı belirlenmiştir. Tüccarların arpa satın alırken göz önünde bulundurduğu en önemli kriter arpanın hektolitresi olup, bu kriteri arpanın rutubeti, rengi ve içindeki yabancı madde karışıklık oranı izlemektedir. Fabrikaların arpa satın alırken göz önünde bulundurdukları en önemli kriter arpanın rutubet oranı olarak belirlenirken, daha sonra arpanın hektolitresi ve içindeki yabancı madde karışıklık oranı gelmektedir. Malt sanayisi için ise; arpanın çeşidi alım kriterlerinde çok önemli bir faktör olup, bunu arpanın rutubet oranı ve rengi takip etmektedir.Öğe Biogas Production Potential in Agriculture(SCIBULCOM LTD, 2012) Tatlıdil, F. Füsun; Bayramoğlu, Zeki; Aktürk, DuyguGenerating power from renewable energy resources has become increasingly important in the world. One of the main renewable energy resources is biogas. People have been using biogas for over 200 years. First of all, biogas is a resource of energy that is environment-friendly and manure. In many parts of the world, biogas is used to heat and light homes, cook, and as manure in the fields and even as fuel for buses. It is collected from large-scale resources such as landfills and pig barns, and through small domestic or community systems in many villages. Biogas contains agricultural waste such as manure and plant waste. In order to protect environment, the usage of biogas should be increased. There are several biogas plants in Turkey. The main aim of this article is to determine the potential of biogas production produced by livestock and poultry waste in Turkey: According to livestock and poultry population, agricultural sector has an important resource for biogas production. Biogas potential will be calculated in compliance with type of livestock and poultry.Öğe Consumers determination of red meat and meat products purchase behaviour city of Ankara sample(2015) Arısoy, Hasan; Bayramoğlu, ZekiNowadays, meat consuming level is an indicator of development of countries. The reason for this is the importance of animal proteins such as meat, milk and egg in human nutrition. People in Turkey do not get enough animal protein. Increase of meat and meat related product prices is effective on this. The purpose of this study is to bring up the purchase and consume behavior of consumers. Surveys completed in urban areas around city of Ankara are used primarily. Using Main Mass Ratio Based Simple Occurrence Probability Sampling method 338 families were interviewed. Completed surveys were separated into 3 groups; high, middle, low. As a result of the research, expense for food in total income is around %34. This ratio for families with low income is %53, for families with middle income is %35 and for families with high income is %33. It is found that as income levels of consumers raised, food expenses raise as well. But it shows that as income level increases, expense ratio for food decreases. Food reliability is the most effective factor on consumers decision of purchase. Studies show doubts of consumers about food reliability. It is understood that legal adjustments are not applied enough. Especially tight food inspections would be positive on consumer behavior.Öğe Determination of the effect of price fluctuations on producer income – the case of potatoes(2017) Arısoy, Hasan; Bayramoğlu, ZekiPrices of agricultural products fluctuate depending upon several factors. In Turkey, potatoes are one of the main products for which price fluctuations are observed. This study was undertaken to determine the effect of the fluctuation in potato prices on producer incomes in Turkey. The Neyman Method was used to determine the sample size. The number of enterprises required to achieve a representative sample size was determined to be 56, with a 5% error margin and a 95% reliability limit. The way in which the potato cultivation area is affected by price was examined. The Koyck model was utilized for this purpose. By using Koyck analysis, average lag time was calculated to be approximately 1 year. This result indicates that the fluctuation in potato prices has quite a rapid effect on production. It was determined that producer income varies greatly depending on annual potato prices. The difference between estimated potato price and the actual price for the year 2012 resulted in an income loss of 11,198.6 /ha. Some sustainable efforts such as production planning can be recommended to prevent these price fluctuationsÖğe Development Trends of Aquaculture in the World(MEDWELL ONLINE, 2009) Tatlıdil, F. Füsun; Aktürk, Duygu; Bayramoğlu, Zeki; Fidan, HalilIn this study, development trends corresponding to the period 1980-2003 of the countries that have a voice in world aquaculture production are analyzed, taking into consideration the variables like their production, consumption, import and export. In the study, panel data set has been used in the analysis of the factors affecting fish import and export of the selected countries. In panel data set there are 12 horizontal cross-section data and 24 time series. The study includes the explanation of import and export of 12 countries performing the highest fish production in the world. In order to explain import and export, two models have been established and Chow test has been applied for both models. According to the results of the analysis, while import increases export at a rate of 17.04%, export increases import at a rate of 7.06%. While, relative increase in production decreases import at a rate of 5.66%, it increases export at a rate of 4.96%. Production affects import and export at the same rate but in opposite directions. The signs of consumption coefficient are harmonious with the expectations and while, its relative increase decreases export at a rate of 5.57%, it increases import at a rate of 5.99%. Income affects import positively and its relative increase increases import at a rate of 152%. Decrease in the value of country currencies against dollar decreases export at a rate of 0.25% while its increase increases import at a rate of 7.08%.Öğe Effects of Land Cultivation Systems on Wheat Production Costs(Wfl Publ, 2010) Aktürk, Duygu; Bayramoğlu, Zeki; Tatlıdil, F. Füsun; Savran, FerhanIn this study, the effects of the various land cultivation systems on production costs, efficiency and resource usage have been compared for "conventional" and "protective" wheat production. The study has been conducted in the Turkish region Tekirdag with intensive agricultural practices encompassing 80 enterprises having 120 ha or more of wheat. Over 30 of the enterprises practiced protective agricultural methods and used direct planting machines. The other 50 enterprises performed their wheat production activities by conventional systems. The production costs has been estimated to 0.26 US $/kg for the enterprises using direct plantation machines and to 0.31 US $/kg for the enterprises using conventional systems. The proportion for the production costs of the soil preparation and plantation costs arc higher than that of the enterprises making production by conventional systems. Besides, the effects of rational usage of the resources for wheat production on its cost and efficiency have been analysed. A positive (0.236) correlation between the efficient resource usage and efficiency of the enterprises making production by soil protection system and conventional system has been determined. Additionally, a negative (-0.579) correlation between efficiency and cost of these enterprises has been found.Öğe The factors affecting milk production and milk production cost: Çanakkale case - Biga(2010) Aktürk, Duygu; Bayramoğlu, Zeki; Savran, Ferhan; Tatlıdil, F. FüsunIn this study, the relationship between milk production and the factors used in milk production have been analyzed and the cost of milk production has been calculated. The data used for this study has been acquired from 94 dairy cattle breeder enterprises by the face to face survey method. It has been determined that the forage and concentrated feed costs compose 57% of the total production costs and 71% of the variable costs. It has been also determined that the dairy cattle breeding production division of the costs belong to 20.99% of productive stock value (PSA), 76.31% of milk production and 2.7% of manure production and 1 kg milk cost has been calculated as 0.29$. Additionally, according to the path analysis, it has been found out that the 61.49% variation resulting from the milk production can be explained with the changes resulting in the use of forage and concentrated feed. Through the path analysis, the direct and indirect effects of the feed materials used on the milk production have been analyzed. As a result, it has been found that silage maize (20%) and barley(14%) have the biggest effect on the milk yield.Öğe The factors affecting milk production and milk production cost: Çanakkale case - Biga(KAFKAS UNIV, VETERINER FAKULTESI DERGISI, 2010) Aktürk, Duygu; Bayramoğlu, Zeki; Savran, Ferhan; Tatlıdil, F. FüsunIn this study, the relationship between milk production and the factors used in milk production have been analyzed and the cost of milk production has been calculated. The data used for this study has been acquired from 94 dairy cattle breeder enterprises by the face to face survey method. It has been determined that the forage and concentrated feed costs compose 57% of the total production costs and 71% of the variable costs. It has been also determined that the dairy cattle breeding production division of the costs belong to 20.99% of productive stock value (PSA), 76.31% of milk production and 2.7% of manure production and 1 kg milk cost has been calculated as 0.29$. Additionally, according to the path analysis, it has been found out that the 61.49% variation resulting from the milk production can be explained with the changes resulting in the use of forage and concentrated feed. Through the path analysis, the direct and indirect effects of the feed materials used on the milk production have been analyzed. As a result, it has been found that silage maize (20%) and barley(14%) have the biggest effect on the milk yield.Öğe Konya ilinde süt sığırcılığı projesi (100x2) kapsamında yer alan işletmelerin ekonomik analizi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003-11-20) Bayramoğlu, Zeki; Direk, MithatBu çalışma, Konya İlinde projeye dayalı olarak süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik durumu, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin süt sığırcılığına katkıları gibi konuların araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 46 işletmede yapılan anket ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2001 üretim dönemine aittir. İncelenen işletmelerde, işletme basma ortalama hayvan varlığı 5,35 BBHB, işletme arazisi 57,69 da olarak tespit edilmiştir. İşletmelerde ortalama aktif sermayenin (50.770 milyon TL), % 75,85'ini arazi sermayesi ve % 24,15'ini müstecir (işletme) sermayesi oluşturmaktadır. Pasif sermaye içerisindeki öz sermayenin oranı ise % 87,32 olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama saf hasıla 2.083,41 milyon TL, tarımsal gelir 3.580,43 milyon TL, mali rantabilite % 2,41 ve ekonomik rantabilite % 4,19 olarak tespit edilmiştir. Süt maliyet analizi sonucunda süt maliyetinin, sütün satış fiyatının altında olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yapılan fonksiyonel analize göre, üretimde kullanılan girdilerin ölçeğe azalan getiri sağladıkları ve kesif yem ve kaba yem kullanımının artırılması gerektiği tespit edilmiştir.Öğe A study on the evaluation of factors affecting the development of cattle husbandry via regional development analysis methods(2015) Saçlı, Yurdakul; Bayramoğlu, ZekiÖzet: Bu çalışma Bölgesel Gelişme Analiz yöntemlerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliğinin araştırılması ve bu çerçevede Türkiyedeki büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin bölgeselleşmesi/kümelenmesinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilen ikincil veriler kullanılmıştır. Bölgesel- leşmenin belirlenmesinde bölgesel gelişme analiz yöntemlerinde kullanılan gelişmişlik indeksi dikkate alınmıştır. Bu çerçevede oluşturulan veri seti üzerinden faktör analizi yöntemi kullanılarak her il için bir gelişmişlik indeksi hesap- lanmış ve analiz sonucunda büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini temsil eden 41 değişken 7 faktöre indirgenmiştir. Bunun ardından ise, her bir faktöre göre illerin gelişmişlik sıralaması ve dolayısı bölgeselleşme belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre kültür ırkı sığır yetiştiriciliğinde Türkiyenin batısındaki illerin, melez ırkı sığır yetiştiriciliği açısından Orta Anadoludaki illerin ve yerli ırk sığır yetiştiriciliği açısından ise Türkiyenin doğusundaki illerin yoğunlaştığı belirlenmiştir. Yem bitkileri üretiminde bölgesel yoğunlaşma belirlenememiş olup, Van, Hakkâri, Erzurum ve Sakarya öne çıkan illerdir. Anahtar kelimeler:Öğe Türkiye’de Ceviz Üretiminin Rekabet Analizi(2018) Ketenci, Cihangir Kenan; Bayramoğlu, ZekiBu çalışmada, sert kabuklu meyveler içinde yer alan cevizin üretimdeki rekabet gücü ve ekonomikdurumu belirlenmeye çalışılmıştır. İstatistik kurumlarından alınan veriler ve daha önce yapılmış olan bilimselçalışmalar esas alınarak bu araştırma hazırlanmıştır. FAO 2016 yılı verilerine göre dünya üzerindeki yaklaşık1,200,000 hektar tarımsal ceviz alanı içerisinde 487,000 hektar alana sahip olan Çin, ilk sırada yer almaktadır.Buna rağmen nüfus yoğunluğundan dolayı iç talebin fazla olması, Çin’in uluslararası pazarda aynı güce sahipolmamasına neden olmaktadır. Buna karşın ABD, kapama bahçelerinden oluşan standart ceviz çeşitliliğine sahipolduğundan 2016 yılında %38 pay ile ihracatta dünya lideridir. Türkiye’nin ise dünya genelinde 86,853 hektaralan ve 195,000 tonluk üretim ile %5’lik paya sahiptir ve ilk dört ülke içerisinde yer almaktadır. Sert kabuklumeyveler içerisinde cevizin pazar payının artırılabilmesi ve rekabet edilebilmesi için üretici örgütleri oluşturulup,piyasa ve talepler ile ilgili analiz ve değerlendirmeler yapılmalı, kapama bahçe tesisi ve ceviz yetiştiriciliği teşvikedilmelidir.Öğe Türkiye’de üretilen mısırın ekonomik gelişim seyri(2018) Bayramoğlu, Zeki; Bozdemir, MerveBu çalışmada dünyada ve Türkiye’de önemli bir gıda ve endüstriyel hammadde kaynağı olan mısırın ekonomik gelişim seyrinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ikincil verilerden derlenen mısırın yetiştirildiği alanı, üretim miktarı, verimliliği, üretim- tüketim dengesi, ithalat-ihracat değerleri, yurtiçi ve yurtdışı fiyatları incelenmiştir. Dünyadaki başlıca mısır üreten ülkeler ile Türkiye’de mısırın gelişim seyri iç ve dış piyasa açısından değerlendirilmiştir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yıllar itibariyle mısırın verimliliği ve üretim alanları artmış, buna bağlı olarak da hem üretim miktarı hem tüketim miktarında artış olduğu görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) mısır üretimi ve tüketiminde ilk sırada yer alırken, mısır en çok hayvansal üretimde yem olarak kullanmıştır. İthalat ve ihracat değerleri incelendiğinde ABD iç tüketimini karşılama açısından başarı göstermiş ve iç tüketimini karşılamanın yanı sıra mısırın ihracatında da önemli rol almıştır. Türkiye’de ise 2016/17 üretim yılı içerisinde mısırın yeterlilik derecesi %87,80 olarak belirlenmiş ve yıllar itibariyle yeterlilik oranının arttığı belirlenmiştir. Dünyadaki nüfus artışına bağlı olarak gıda talebinde oluşacak artışlar, alternatif enerji kaynağı arayışları ve mısırın kullanım alanının genişlemesine bağlı olarak gelecek yıllarda mısıra olan talebin artmaya devam etmesi ve dolayısıyla yaratılan ekonomik değerinde artması beklenmektedir.