Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi

The aim of this study is to analyze the representations of female athletes in major Turkish newspapers. Content analysis method have been used to analyze the news related to athletes over a one month period (01-30 April 2011). The findings of this study indicated that the female athletes were underrepresented in three newspapers (Zaman, Posta, Hürriyet). Of the 1169 news texts in which athletes names were mentioned 6.9 percent were concerned with female athletes, 91.1 percent male athletes, and 2 percent both female and male athletes. It was found that female athletes’ gender roles were emphasized in one third of the news in which their names were mentioned.
Bu çalışmanın amacı Türk gazetelerinde kadın sporcuların temsillerini analiz etmektir. 1-30 Nisan 2011 tarihleri arasındaki bir aylık dönemde sporcularla ilgili haberlerin incelenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları üç gazetede (Zaman, Posta, Hürriyet) kadın sporcuların yeterince temsil edilmediklerini göstermiştir. Sporcuların isimlerinin geçtiği 1169 haber metninin yüzde 6.9’u kadın, yüzde 91.1’i erkek, yüzde 2’si ise hem kadın hem erkek sporcularla ilgilidir. Kadın sporcuların isimlerinin geçtiği haberlerin üçte birinde onların toplumsal cinsiyet rollerinin vurgulandığı saptanmıştır.

Url: http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000031

Female athletes, Newspapers, Representation of female athletes, Kadın sporcular, Gazeteler, Kadın sporcuların temsili

Selçuk İletişim

Bakan, Ö. (2013). Representations of female athletes in the Turkish media: a content analysis of three newspapers. Selçuk İletişim, 7, (4), 129-139.