Uluslararası sponsorluğun marka algısına etkisi

Aynı sektördeki rakiplere göre farklılaşmak, tercih edilen olmak, satışları kalıcı olarakartırmak ve imaj oluşturmak amacıyla çeşitli işaret, figür, slogan ve renklerden oluşturulanmarkalar, yoğunluklu olaraksponsorluk faaliyetlerinden de faydalanmaktadırlar.Özellikle ekonomik büyüklük, sağlamlık, prestijlilik, yenilikçilik ve uluslararasılık gibiimajlar oluşturmak istediklerinde büyük ve uluslararası sponsorluklara yönelmektedirler.Ülkemizin sahip olduğu bazı markaların da son yıllarda bu yola başvurduklarınızaman zaman medyadan görmekteyiz. Uluslararası sponsorlukların marka algısınagerçekten etki edip etmediği ise, araştırılması gereken bir durum arz etmektedir. Budurumun tespiti için Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri üzerinde yapılanalan araştırmasında; ulusal markaların uluslararası sponsorluklarla, marka imajlarınaen fazla “Uluslararası” imajı yükledikleri ve uluslararası sponsorluk yapan markalarınürünlerini/hizmetlerini satın alma davranışında bulundukları bulgularına ulaşılmıştır.
Brands that are formed from various signs, figures, slogans and colours for thepurpose of being different from other rivals in the same sector, being more preferential,increasing sales and creating a briliant image benefit from the activities of sponsorshipintensely. When they want to create an image of especially being economically large,sturdy, prestigious, innovator and global, they usually tend to head for internationalsponsorships. We have recently seen on massmedia that some of the brands inour country are turning to this path. Whether the international sponsorships havea considerable amount of impact on the perception of brands or not, seems to beworth researching in detail. The question if this has a remarkable influence uponthe perception of brands deserves a thorough investigation. At the end of this fieldresearch, it was found that national brands create an image of internationality and alsocontribute to buying behaviour of consumers towards the products and services of theinternational brands through those international sponsorships.

Halkla İlişkiler, İletişim, Kültürel Çalışmalar, Tarih

Akdeniz İletişim

Canöz, N., Bakan, Ö., Canöz, K. (2019). Uluslararası Sponsorluğun Marka Algısına Etkisi. Akdeniz İletişim, (31), 471-494.