Post Partum Dönem Hastalıklarının Yağlı Karaci?ğer Sendromu ile I?lgi?si?

1988 Ocak

Selçuk Üniversitesi

In this study, a total of 43 heads of cow were used. Some diseases and disorders such as retained placenta, ketosis, metritis, mastitis, hypocalcemia, indigestion and abomasal displacement were diagnosed in these cows. After clinical examination, the blood and liver biopsy samples were obtained. Glucose, GOT, FFA and total lipid values of blood samples and liver fat were measured. In the cases of retention, ketosis, hypocalcemia, indigestion and abomasal displacement, the severe fatty infiltration in liver was seen and GOT and FFA values were found to be increased in the same cases. In the mastitis and metritis cases, the fatty liver was not observed. The glucose level was decreased and the total lipid value was increased in all cases.
Bu çalışmada, doğumu izleyen ilk bir ay içinde S.Ü. Veteriner Fakültesi kliniğine getirilen ve retensiyo sekundinarum, ketozis, metritis, mastitis, hipokalsemi, proventriküler indigeston ve abomasum deplasman tanısı konan toplam 43 baş süt ineği kullanıldı. Hayvanlardan, klinik teşhisten sonra kan ve karaciğer biopsi örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde FFA, GOT, glikoz ve total lipid seviyeleri, karaciğer biopsi numunelerinde ise, karaciğer epitel hücreleri içerisindeki yağların stoplazmada kapladıkları alan ölçüldü. Retensiyo sekundinarum, ketosiz, hipokalsemi, proventriküler indigesyon ve abomasum deplasmanı olgularında şiddetli karaciğer yağlanmasına paralel olarak GOT ve FFA seviyelerinde önemli artışlar saptandı. Metritis ve mastitis olgularında genelde karaciğer yağlanmasına rastlanılmadı. Ancak FFA ve GOT seviyelerinde artışlar, tüm hastalık gruplarında serum glikoz seviyesinde çok hafif düşüş, total lipid değerinde ise hafif bir artış tespit edildi.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Aslan, V., Aştı, R., Nizamlıoğlu, M., Tekeli, T., Başoğlu, A., Demirci, Ü., (1988). Post Partum Dönem Hastalıklarının Yağlı Karaci̇ğer Sendromu ile İlgi̇si̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 4(1), 43-51.