2010

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi

İnternet tarihsel süreç içerisinde en hızlı gelişen iletişim aracıdır. Kısa süre içerisinde günlü hayatımızın bir parçası olmuş; e-posta göndermek, internette sörf yapmak, arama motorlarında kelime taratmak, sosyal ağ sitelerinde profil oluşturup arkadaş grubumuzu genişletmek, sanal mağazalardan gerçek alışverişler yapmak, günlük sıradan eylemlerimiz haline gelmiştir. İnternetin reklam açısından potansiyeli kısa sürede keşfedilmiş, 1994 yılında ilk banner reklamın yayınıyla internet reklamcılığının serüveni başlamıştır. İnternet ve internet reklamcılığının hızlı gelişimine paralel gelişim gösteremeyen mesleki örgütlenme ve standartlaşma sorunlarına, devamlı yenilenen internet reklam türlerinin çeşitliliği de eklenince; uygulayıcıların ve yayıncıların kendince standartlar belirlediği kaotik bir durum ortaya çıkmıştır. Bu araştırmada internet reklamları ile ilgili sorunlar ortaya konmakta, gelişmeler çerçevesinde konuyla ilgili güncel bir sınıflandırma önerisi sunulmaktadır.
Internet is the most rapidly advancing communications instrument in history. Internet became a part of our everyday life in a short period of time; sending e-mails, surfing the web sites, querying the search engines, creating profiles in social networks and making new friends, shopping virtual stores for real-life products, all these became ordinary tasks that we carry out through the day. The potential of internet in terms of advertising has been discovered soon after, and the journey of internet advertising has begun with the first banner in 1994. While internet and internet advertising were advancing at full speed, some aspects were falling behind. There were problems in standardization and creating professional trade organizations, while new types of internet advertisements were introduced continuously. This resulted in a chaotic situation where executers and publishers were defining standards of their own. This study reveals the problems of internet advertisements and proposes an up-to-date classification in the framework of recent developments.

Url: http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000101

İnternet, Internet, İnternet reklam türleri, Internet advertising formats, İnternet reklam standartları, Internet advertising standards, Banner, Google ad-words, Link reklam, Link advertising

Selçuk İletişim

Aktaş, H. (2010). İnternet reklam türlerinde uygulayıcılardan kaynaklanan sorunlar ve bir sınıflandırma önerisi. Selçuk İletişim, 6, (3), 147-166.