Mali?yet Yöneti?mi?nde Çağdaş Bi?r Yaklaşım: Hedef Mali?yetleme

Selçuk Üniversitesi

Günümüz yüksek rekabet koşulları altında faaliyetlerini sürdürmeye çalışan işletmeler özellikle küreselleşmenin de etkisiyle hayatta kalabilmek için yeni ürünler piyasa sunmakta ve bunların satışlarından arzu edilen bir kar miktarı elde etmeyi hedeflemektedir. Fakat bu rekabet o kadar şiddetli olmuştur ki artık firmalar istedikleri fiyat üzerinde mallarını satamaz duruma gelmişler ve elde etmeyi düşündükleri karları kazanabilmek için üretim faaliyetlerini en ince ayrıntısına kadar planlamaya başlamışlardır. Söz konusu bu ortamda maliyet muhasebesinin önemi daha da artmış ve günümüz hızlı gelişen teknolojiye uygun yeni maliyet sistemleri ortaya çıkmıştır. Bu sistemlerden biri olan hedef maliyetleme öncelikle karı değil pazar payını düşünen Japon firmaları tarafından uygulanmaya başlanmış ve günümüz üretim hayatında bir çok firma tarafından da uygulanan bir maliyet sistemi haline gelmiştir.
Under today's intense competitive conditions companies release new products and target to get desirable profit amount in order to survive. But because of this intense competition companies now cannot sell their products at a price they want and they started to plan everyting in the production process to get the profits in their mind. In this context, cost accounting has been becoming more important and there have occurred new cost systems which are suitable with developing technology. Target costing, which is one of these new systems, was first applied by Japanese companies which think market share as more important than profit and now it has been applied by many of companies.

Hedef maliyetleme, maliyet yönetimi, maliyet düşürme teknikleri, Target costing, cost management, cost decrease techniques

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi

Kurşunel, F., Alkan, A. T., Büyükşalvarcı, A., (2005). Mali̇yet Yöneti̇mi̇nde Çağdaş Bi̇r Yaklaşım: Hedef Mali̇yetleme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 8(1-2), 57-74.