Anaokulu çocuklarının iletişim becerileri ile sosyal problem çözme becerileri arasındaki ilişkisi

Araştırmanın genel amacı anaokulu çocuklarının iletişim becerileriile sosyal problem çözme becerileri arasındaki ilişkileri belirlemektir. Bugenel amaç doğrultusunda iletişim becerileri ile sosyal problem çözmebecerileri arasındaki ilişkinin anlamlılığı ve yönü sınanmıştır. İletişimbecerilerinin ve alt boyutlarının sosyal problem çözme becerilerini neoranda açıkladığı, cinsiyet ve yaş değişkenine göre çocukların iletişimbecerilerinin ve sosyal problem çözme becerilerinin farklılaşıpfarklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedesenlenmiştir.Araştırmada örneklem seçimi yapılırken çok aşamalı örneklemeyönteminden yararlanılmıştır. Çok aşamalı örnekleme yöntemi, örneklembelirleme sürecinin iki ya da daha fazla aşamada tamamlandığı örneklemeyöntemi olarak tanımlanmaktadır. Birinci aşamada örneklem seçiminin gruptemelinde yapıldığı kolay erişilebilir küme örnekleme yöntemindenyararlanılarak Konya ilinde yer alan anaokulları seçilmiştir. İkinci aşamada iseamaçlı örnekleme kullanılarak okullardaki beş-altı yaş çocukları seçilmiştir.Araştırmanın katılımcıları 2016-2017 eğitim öğretim yılında Konya ilimerkez ilçelerinde yer alan çeşitli anaokullarında okul öncesi eğitim alantoplam 303 (145 erkek, 158 kız) beş-altı yaş çocuğundan oluşmaktadır.Araştırmada katılımcı çocuklara İletişim Becerileri Ölçeği ve Wally SosyalProblem Çözme Testi uygulanmıştır. Araştırma verilerine SPSS 22.0 verianalizi programı kullanılarak Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusalregresyon analizi ve bağımsız gruplar t testi işlemleri uygulanmıştır.Araştırma sonucunda; anaokulu çocuklarının sosyal problemçözme becerileri ile iletişim becerileri arasında pozitif yönde istatistikselolarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca İletişim Becerileri Ölçeğinindört alt boyutunun anaokulu çocuklarının Wally Sosyal Problem Çözme Testi puanlarını yordadığı söylenebilir. Anaokulu çocuklarının iletişimbecerileri ölçeği puanları da kız çocuklar lehine anlamlı düzeydefarklılaşmaktadır.
The purpose of the present study was to determine the relationshipbetween kindergarten children’s social problem solving skills and theircommunication skills. The significance and direction of the relationbetween communication skills and social problem solving skills havebeen tested for this general purpose. It has been researched howcommunication skills and sub-dimensions explain social problem solvingskills, and whether children’s communication skills and social problemsolving skills differ according to gender and age. The research wasdesigned in a relational survey model.Multilevel sampling method has been used when sampling ischosen in the research. The multi-stage sampling method is defined assampling method in which the sampling determination process iscompleted in two or more stages. In the first step, kindergartens in theprovince of Konya were selected by making use of the easily accessiblecluster sampling method based on group selection. In the second stage,children aged five to six years were selected using objective sampling.Participants of the study consisted of a total of 303 (145 boys, 158 girls)five-six-year-old children who attended pre-school education in variouskindergartens located in the districts of Konya province in the academicyear of 2016-2017. Communication Skills Scale and Wally Social ProblemSolving Test were applied to participants in the study. Pearson correlationanalysis, multiple linear regression analysis and independent sample t-test procedures were applied to the research data by using SPSS 22.0data analysis program.As a result of the research; there is a statistically significant positivecorrelation between social problem solving skills and communicationskills of kindergarten children. In addition, it can be said that the foursubscales of the Communication Skills Scale predicted children’s WallySocial Problem Solving Test scores. Kindergarten children’scommunication skills scale scores also differ statistically in favor of girls.

Aile Çalışmaları, Antropoloji, Arkeoloji, Asya Çalışmaları, Beslenme ve Diyetetik, Beşeri Bilimler, Bilgi, Belge Yönetimi, Bilim Felsefesi ve Tarihi, Coğrafya, Çevre Çalışmaları, Davranış Bilimleri, Dil ve Dil Bilim, Din Bilimi, Edebi Teori ve Eleştiri, Edebiyat, Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Eğitim, Özel, Ergonomi, Etik, Etnik Çalışmalar, Felsefe, Film, Radyo, Televizyon, Folklor, Halkla İlişkiler, Hemşirelik, Hukuk, İktisat, İletişim, İş, İşletme, İşletme Finans, Kadın Araştırmaları, Kamu Yönetimi, Kentsel Çalışmalar, Kriminoloji ve Ceza Bilimi, Kültürel Çalışmalar, Madde Bağımlılığı, Mantık, Müzik, Nüfus İstatistikleri Bilimi, Ortaçağ ve Rönesans Çalışmaları, Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm, Psikoloji, Sağlık Politikaları ve Hizmetleri, Sanat, Siyasi Bilimler, Sosyal Çalışma, Sosyoloji, Tarih, Tiyatro, Uluslararası İlişkiler

Turkish Studies

Kayılı, G. (2018). 6. Anaokulu Çocuklarının İletişim Becerileri ile Sosyal Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkisi. Turkish Studies, 13(4), 841-858.