MR İle Saptanan Uterus Didelphys Bicollis Olgusu

2019 Aralık

Selçuk Üniversitesi

Uterus'un nadir görülen varyasyonlarından olan uterus didelphys, mu?llerian fu?zyonun gerc?ekles?memesi sonucu olus?maktadır. İlk olarak 1925 yılında Wilson tarafından rapor edilmiştir. Bu varyasyonda, iki ayrı cavitas uteri ve iki cervix uteri longitudinal vajinal septum ile birleşmektedir. Mu?llerian kanal anomalileri literatürde %0,1- 3,5 sıklıkta bildirilmektedir. Uterus didelphys ise bu anomalilerin % 5’ini oluşturmaktadır. Mu?llerian kanal malformasyonlarına %20 oranında renal anomaliler es?lik etmektedir. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne dismenore şikayeti ile başvuran 21 yaşındaki kadın hastanın dinamik kontrastlı pelvik MR ve difüzyon MR görüntüleri incelemesinde uterus didelphys bicollis varyasyonu belirlendi. Genellikle uterus didelphys olguları asemptomatik olup bazen dismenore, tekrarlayan abortus veya infertilite gibi şikayetlere sebep olabilirler. Uterus anomalilerin teşhisinde MR görüntüleri çok değerlidir. Uterus varyasyonları olan kişilerde muayene ve görüntüleme teknikleriyle özellikle gebelik öncesinde tanı konulması komplikasyonların önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
The uterus didelphys, which is one of the rare variations of uterus, is the result of the failure of mullerian fusion. It was first reported by Wilson in 1925. In this variation, two separate uterine cavities and two cervix are associated with longitudinal vaginal septum. Müllerian canal anomalies are reported in the literature at a frequency of 0.1 to 3.5%. Uterus didelphys constitute 5% of these anomalies.Renal anomalies are accompanied by 20% müllerian canal malformations. Dynamic contrast-enhanced pelvic MRI and diffusion MRI images of a 21-year-old female patient who was admitted to Selcuk University Medical Faculty with dysmenorrhea. Uterus didelphys bicollis variation was determined. Generally, cases of uterus didelphys are asymptomatic and may cause dysmenorrhea, recurrent abortion or infertility. MR images are very valuable in the diagnosis of uterine anomalies. It is very important to diagnose with uterine variations by examination and imaging techniques, especially before pregnancy, to prevent complications.

Uterus didelphys, mülleryan kanal anomalileri, dinamik kontrastlı pelvik mr ve difüzyon mr, müllerian duct anomalies, dynamic contrast-enhanced pelvic mr and diffusion mr

Selçuk Genel Tıp Dergisi

Özcan, A. G., Doğan, N. Ü., Baytok, A., Fazlıoğulları, Z., (2019). MR İle Saptanan Uterus Didelphys Bicollis Olgusu. Selçuk Genel Tıp Dergisi, 29(4), 206-209.