2020 Eylül

Selçuk Üniversitesi

Amaç: Pektus ekskavatum çocuklarda en sık görülen doğumsal göğüs duvarı anomalisidir. Bu çalışmada minimal invaziv cerrahi yapılan pektus ekskavatum hastalarında akciğer hacimlerinin kantitatif BT volumetri ile araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, Ocak 2012 ile Şubat 2018 tarihleri arasında minimal invaziv pektus ekskavatum cerrahisi yapılmış hastalar retrospektif olarak tarandı. Preoperatif ve postoperatif BT incelemesi bulunan hastalar çalışmaya dahil edildi. BT görüntüleri iş istasyonuna aktarılarak akciğer hacimleri ve Haller indeksleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların (11 erkek, 1 kadın) ortalama yaşları 16,3 ± 3,7 bulundu. Postoperatif akciğer hacimlerinde anlamlı düzeyde artış saptandı. Total akciğer hacimlerindeki ortalama artış 695 ± 691 ml idi. Preoperatif Haller indeksi ortalaması 3,1’den 2,7’ye düştü ve arada anlamlı fark vardı (p=0,002). Sonuç: Kantitatif BT volumetri, minimal invaziv cerrahi yapılan pektus ekskavatum hastalarında akciğer hacmindeki değişiklikleri değerlendirilmesinde yararlı bilgiler sağlamaktadır.
Objective: Pectus excavatum is the most common congenital chest wall anomaly in children. In this study, we aimed to investigate lung volumes of patients with pectus excavatum who underwent minimally invasive surgery by quantitative CT volumetry. Material and Methods: After the institutional review board approval, pectus excavatum patients who underwent minimal invasive surgery between January 2012 and February 2018 were searched retrospectively. Patients with preoperative and postoperative CT examinations were included in the study. CT images were transferred to the workstation and lung volumes and Haller’s indices were calculated. Results: The mean ages of the patients (11 male, 1 female) included in the study were 16.3 ± 3.7. There was a significant increase in postoperative lung volumes. The mean increase in total lung volumes was 695 ± 691 ml. Preoperative mean Haller’s index decreased to 2.7 from 3.1 with significant difference (p = 0.002). Conclusion: Quantitative CT volumetry gives valuable data for evaluating lung volume changes in pectus excavatum patients that were applied minimally invasive surgery.

Bilgisayarlı tomografi, kantitatif volumetri, pektus ekskavatum, haller indeksi, Computed tomography, quantitative volumetry, pectus excavatum, haller’s index

Selçuk Genel Tıp Dergisi

Cebeci, H., Özlü, M. Y., Kılınçer, A., Öztürk, M., Yıldıran, H., Sunam, G. S., Öncel, M., (2020). Pektus Ekskavatum Hastalarında Minimal İnvaziv Cerrahinin Akciğer Hacimlerine Olan Etkisinin Kantitatif Bt Volumetri ile Değerlendirilmesi. Selçuk Genel Tıp Dergisi, 30(3), 197-202.