Bitki gelişimini artırıcı rizobakterilerin “heritage” ahududu (rubus idaeus l.) çeşidinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisi

Bu çalışma 2014-2015 yıllarında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulamaparselinde yürütülmüştür. Araştırmada, Heritage ahududu (Rubus idaeus L.) fidanlarının köklerine uygulananbitki büyümeyi artırıcı rizobakterilerin (A18, FF1, MFDCa-1, MFDCa-2, M3, 637Ca) bitki gelişimi (ortalamasürgün boyu, ortalama sürgün sayısı, gövde çapı, yaprak alanı, kök uzunluğu, gövde yaş ve kuru ağırlık, kök yaşve kuru ağırlık), verim (toplam verim, ortalama meyve sayısı, ortalama meyve ağrılığı) ve meyve kalite kriterleri(pH, Suda Çözünebilir Kuru Madde, toplam asitlik, askorbik asit ve antosiyanin içeriği) üzerine etkisiincelenmiştir. Ortalama sürgün uzunluğu bakımından 70.20cm ile 637Ca uygulaması, ortalama sürgün sayısıbakımından 6.85 adet/fidan ile MFDCa-2 ve 6.42 adet/fidan ile 637Ca uygulamaları en iyi performans gösterenbakteri izolatları olmuştur. Verim değerleri dikkate alındığında 637Ca bakteri izolatı 304.65 g/fidan verim ile ilksırada yer almıştır. Meyve kalite kriterleri açısından da MFDCa-2 ve M3 bakteri izolatları ön plana çıkmıştır.Sonuç olarak bitki büyümesini teşvik edici rizobakterilerin uygulanması, bitki büyümesini, verimi ve meyvekalitesini artırmada faydalı ve ekonomiktir.
The present study was conducted at research field of Agriculture Faculty of Selçuk University in 2014-2015. The effects of plant growth promoting rhizobacteria inoculated “Heritage” raspberry (Rubus idaeus L.)plant roots on plant growth (shoot length, sucker number, trunk diameter, leaf area, root length, fresh and dryshoot weight, fresh and dry root weight), yield (yield, fruit number, fruit weight) and criteria of fruit quality (pH,total soluble solids, total acidity, ascorbic acid content and anthocyanin content) were investigated. The bestresult of cane length was obtained from 637Ca treatment (70,20cm). 637Ca treatment with 6.42 suckers andMFDCA-2 with 6.85 suckers were the best result calculated. In terms of yield, 637Ca application with304.65g/plant showed the best performance. The MFDCa-2 and M3 bacteria strains has more effective thanothers for fruit quality criteria. As a result, the plant growth-promoting Rhizobacteria (PGPR) treatments couldbe offer an economic and beneficial means to increased plant growth, yield and fruit quality.

Ahududu (Rubus idaeus L.), Antosiyanin, Bitki Bilimleri, Bitki Gelişimi, Rizobakteriler, Ziraat Mühendisliği, Ziraat, Toprak Bilimi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

İpek, M., Arıkan, S., Etisken, A., Pirlak, L. (2018). Bitki Gelişimini Artırıcı Rizobakterilerin “Heritage” Ahududu (Rubus idaeus L.) Çeşidinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1), 42-48.