Hemşirelik öğrencilerinin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının belirlenmesi

Amaç: Çalışma hemşirelik öğrencilerinin kanıtadayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının belirlenmesiamacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki çalışma, Konyailinde bulunan bir üniversitenin Sağlık BilimleriFakültesi'nde 2013-2014 akademik yılı bahardöneminde gerçekleştirildi. Araştırma verileri 2, 3 ve4. sınıf hemşirelik bölümü öğrencilerinden 263 kişiyeulaşılarak toplandı. Veriler; araştırmacılar tarafındanoluşturulan anket formu ve "Kanıta DayalıHemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği (KDHYTÖ)"kullanılarak toplandı ve sayı, yüzde, ortalama,standart sapma, t testi, Kruskall Wallis ve One WayAnova analizi kullanılarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %60,0'i 21-23 yaş grubu arasındadır. Öğrencilerin kanıtadayalı hemşireliğe yönelik tutum ölçeği puanortalaması 57,338,88'dir. Öğrencilerin araştırmadersi alma, meslekle ilgili dergi okuma, bilimseltoplantılara katılma ve mezun olduktan sonraaraştırma yapmayı isteme durumu ile KDHYTÖpuanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farkbulunmuştur (sırasıyla p0,05, p0,05, p0,01,p0,001).Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin KDHYT puanınınyüksek olduğu bulunmuştur.
Aim: This study has been conducted in order todetermine the attitudes of nursing students towardsevidence-based nursing. Materials and Methods: The cross-sectional studyhas been carried out at the Faculty of HealthSciences of a university in Konya during 2013-2014academic year spring semester. The data werecollected from 263 2nd, 3rd and 4th grade nursingstudents using a questionnaire prepared by theresearchers and the "Attitude Towards EvidenceBased Nursing Questionnaire (EBNAQ)". In dataanalysis, numbers, percentage, mean, standarddeviation, independent samples t-test, KruskallWallis test and One Way ANOVA were used.Findings: 60.0% of the students participating in thestudy were between 21-23 years old. The meanscore on EBNAQ was 57.33±8.88. A significantdifference was found between the EBNAQ meanscore and their status of receiving research training(p<0.05), reading journals on nursing (p<0.05),attending scientific meetings on nursing (p<0.01)and the desire for researching after graduation(p<0.001). Conclusion: The EBNAQ mean score of the studentswas found to be high.

Eğitim, Eğitim Araştırmaları, Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi

Taş, F. A., Çelen, R. (2018). Hemşirelik Öğrencilerinin Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 27(2), 99-106.