Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi

Amaç: Bu çalışmada, farklı bakteriyel mastitis (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Corynebacterium bovis ve Trueperella (Arcanobacterium) pyogenes) etkenlerine karşı kombine aşı geliştirilmesi, farelerde aşılamanın humoral bağışıklık üzerine etkinliğinin ve çelınç denemelerine karşı hastalık ve ölüm oranlarının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Süt ineklerinde klinik ve subklinik mastitislerden izole edilen Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Corynebacterium bovis ve Trueperella (Arcanobacterium) pyogenes suşlarından iki farklı kombine mastitis aşısı (Ginseng ekstraklı, alüminyum hidroksit jelli veya mineral yağlı) hazırlandı. Gebe fareler, doğumdan önce 5 gün aralıkla 2 kez alüminyum hidroksitli veya mineral yağlı kombine mastitis aşıları ile aşılandı. Kan örnekleri doğumdan sonra 10. gün alındı. Her bir bakteriyel etken için ELISA kitleri hazırlandı ve antikor titreleri ELISA ile ölçüldü. Bulgular: Aşılanan farelerin tümünün serumlarında her bir etken için antikor titreleri kontrollere göre oldukça yüksekti. Doğumdan 20 gün sonra, çelınç denemeleri için canlı patojen S. aureus, S. epidermidis, Str. agalactiae, C. bovis ve T. pyogenes etkenleri farelere verildi. Fareler 20 gün boyunca hastalık oluşumu ve ölüm yönünden gözlendi. Aşılanmış fare gruplarının hiçbirinde hastalık ve ölüm şekillenmedi. Öneri: Mastitise sebep olan farklı bakteriyel etkenlerden hazırlanan kombine mastitis aşılarının farelerde etkili olduğu bulundu.
Aim: In this study, the development of combined mastitis vaccines for different bacterial mastitis agents (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Corynebacterium bovis and Trueperella (Arcanobacterium) pyogenes), the determination of effectiveness of vaccination on humoral immunity and the ratio of morbidity and mortality against challenge trials in mice was aimed. Materials and Method: Two combined mastitis vaccines (with ginseng extract, aluminium hidroxide or mineral oil adjuvants) were prepared strains of S. aureus, S. epidermidis, Str. agalactiae, C. bovis and T. pyogenes isolated from clinical and subclinical mastitis cases in dairy cows. Mice were vaccinated twice at interval 5 days before parturition by combined mastitis vaccine with aluminum hydroxide or mineral oil. Blood samples were taken at 10th days after second vaccination. ELISA kits for each mastitis agents were prepared and the antibodies titers were measured by ELISA in samples. Results: The levels of antibodies for each agents in sera of all vaccinated mice were significantly higher than that of controls. S. aureus, S. epidermidis, Str. agalactiae, C. bovis and T. pyogenes were administered to mice for challenge trials at 10th days after second vaccination. Mice were observed for 20 days for determination of occurrence of morbidity and mortality. No mortality and morbidity were occurred in all vaccinated mice. Conclusion: Combined mastitis vaccines prepared by different bacterial agents causing mastitis were found to be effective in mice.

Mastitis, aşı, fare, süt ineği, bakteriyel etken, Mastitis, vaccine, mice, dairy cow, bacterial agents

Eurasian Journal Of Veterınary Scıences

Hadimli, H. H., Sayın, Z., Kav, K., Erganiş, O., Türütoğlu, H., Dinç, D. A., (2013). Süt inekleri için hazırlanan kombine mastitis aşılarının farelerde etkinliğinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 29 (3), 163-170.