Enzooti?k Pneumonili Danalarda Alkaline Phosphatase (ALP), Ca ve İnorgani?k P Değerleri? ve Hastalığın Li?nkomi?si?n+Gentami?si?n Kombi?nasyonu ile Sağıtım Denemeleri? Üzeri?nde Araştırmalar

1985 Ocak

Selçuk Üniversitesi

This investigation was carried out at the Zootechnical Research Institute in Konya from 1984 to 1985 in winter season on 20 Brown-swiss calves with enzootic pneumonia. In the investigation, to most effected calves in the infected herd were chosen. The serum ALP, Ca and inorganic phosphorus values and the clinical controls of calves were determined before and after the treatment. The results of ALP, Ca and inorganic phosphorus levels before the treatment. were found to be 77.1 U/L, 14.9 mm%, 8.2 mm% respectivelly. Lincomycin (10 mm/kg) and gentamycin (4 mg/kg) combination was injected intramuscularly to each infected calf for four consecutive days. In addition, prednisolon and antistin ampules were injected in dosage of two ampules for two days intramuscularly. ALP, Ca and inorganic phosphorus levels were determined after the treatment again. The results were found to be 64.1 U/L, 15.04 mg%, 7.8 mg% respectivelly and all of the calves recovered by this.
Bu araştırma 1984-1985 Kış mevsiminde Konya Zootekni Araştırma Enstitüsünde montofon ırkı 2-6 aylık, enzootik pneumoni semptomu gösteren 20 dana üzerinde yapılmıştır. Araştırmada hasta sürü içerisinde klinikman en ağır belirtiler gösteren hasta danaların seçilmesine özen gösterilmiştir. Pneumonili danaların tedavi öncesi ve tedavi süresince klinik kontrolleri yapılmış, serum ALP, Ca ve inorganik P miktarları tespit edilmiştir. Hasta danaların tedavi öncesi ALP enzimi aktivitesi ortalama 77.1 U/L, Serum Ca ve inorganik P düzeyleri ise sırasıyla ortalama %14.9 mg ve %8.2 mg bulunmuştur. Tedavi amacıyla hayvanlara 4 gün süreyle lincomisin (10 mg/kg) + gentamisin (4 mg/kg) intramüsküler yolla enjekte edilmiştir. Bunlara ilaveten yine intramüsküler yolla antieflamatuar steroid olarak prednisolon ve antihistaminik olarak antistin her hayvana iki gün süreyle ikişer ampul verilmiştir. ALP aktivitesinin tedaviden sonra ortalama 64.1 U/L'ye düştüğü, Ca ve inorganik P düzeylerinin ise sırasıyla %15.04 mg, %7.8 mg olduğu ve bunların değişmediği görülmüş, tedaviye alınan tüm danaların iyileştiği tespit edilmiştir.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Aslan, V., Nizamlıoğlu, M., (1985). Enzooti̇k Pneumonili Danalarda Alkaline Phosphatase (ALP), Ca ve İnorgani̇k P Değerleri̇ ve Hastalığın Li̇nkomi̇si̇n+Gentami̇si̇n Kombi̇nasyonu ile Sağıtım Denemeleri̇ Üzeri̇nde Araştırmalar. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 1(1), 35-41.