MONTESSORİ MATERYALLERİNİN TASARIM KALİTESİ ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Selçuk Üniversitesi

Bu çalışma, Montessori eğitim programının önemli bir parçası olan ve 3-6 yaş çocuklarında eğitim materyalleri olarak kullanılan duyu materyallerinin, tasarım kalitesi özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik yapılmıştır. Duyu materyallerinin etkin kullanımı için gerekli tasarım özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik olan bu çalışma, Montessori materyalleri üzerine, ilgili tarafların görüşleri doğrultusunda ülkemizde yapılan öncü niteliğinde ilk niteliksel değerlendirmedir. Çalışmanın, eğitim kurumlarına alınacak olan Montessori materyallerinin alımsatımı ve sipariş vermeyi kolaylaştıracağı, farklı firmalara ait duyu materyalleri arasında karşılaştırma ve seçim kolaylığı getireceği ve bu materyallerin Montessori eğitimi sürecinde beklenen amaçlara etkili bir şekilde hizmet edeceği öngörülmektedir.
This study focuses on evaluation of the design quality qualifications of “sensorial materials” which are essential education materials for 3-6 years children taking part in the Montessori education programme. In this study each sensorial materials’ qualifications are shortly described and the design qualifications, which are necessary for the effective use of these materials are also evaluated. As far as we know in terms of defining the design quality qualifications of Montessori materials by taking into account relevant parties qualitative evaluations, this study is a first attempt in Turkey. Evaluating of the design quality qualifications of such material would make it easier to compare, choose, order and buy these materials as well as increasing the proper utilisation of Montessori materials during the education process.

Montessori materyalleri, tasarım kalitesi, duyu materyalleri, Montessori materials, design quality, sensorial materials

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Erişen, Y., Güleş, F., (2007). MONTESSORİMATERYALLERİNİN TASARIM KALİTESİ ÖZELLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 287-305.