1998

Selçuk Üniversitesi

In this study, cholesterol, lriglyceride; HDL, LDL and VLDL concenlrations in sera were analysed from Ihe sevenlh monlh ol pregnancy lo lhe second monlh ollaclalion in !3 Holslein dairy cows. Triglyceride and VLDL concenlraıions were signilicantly elevaıed (p<O.OOI) and HDL concenlration was signilicanUy deereased (P<O.OO!) in Ihe lirsl month ollaclation. LDL concenlration was signilicanııy deereased (p<O.OOI) in ıhe elghlh monlh ol pregnancy and aı parturalion, and ii was slgnilicanlfy elevated (p<O.OOI) in Ihe lirsl lwo months ol laclalion. Cholesterol lavel s1g· nilicanHy increased (p<O.OOl) in the second month ollaetation, and VLDL level in the seventh month ol pregnancy was signilicantly decreased (p<O.OOI)
Bu çalışmada gebeliğin 7. ayından lakıasyonun 2. ayına kadar ıngliserid, koleslerol; HDL, LDL ve VLDL kon· sanırasyonları 13 HoIstein sığırda araşıınldı. Laklasyonun ilk ayında tnglserid ve VLDL konsantrasyonları önemli öf· çüde yüksek (p<0.OQ1), HDL konsanırasyonu önemli ölçüde düşük (P<O.OOl) belirlendi. LDL konsantrasyonu gebeli{ıin 8. ayı ve doğJm günü önemli ö6çüde düşük (p<0.OQ1), lakIasyonun ilk iki ayında ise Önemli ölçüde yüksek (p<O.OOI) belirtendi. Kolestrol konsanırasyonu laktasyonun 2. ayında Önemli ÖIçüde yüksek (p<O.OOI», VLDL konsantrasyonu da gebeliQin 7. ayında Önemli ölçüde düşük (p<O.OOI) bulundu.

lipid, lipoprotein, Dairy Cow, Lipid, Lipoprotein, Sütçü sığır

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Sevinç, M., Başoğlu, A., Birdane, F., Öztok, İ., Yenice, M., (1998). Sütçü Sığırlarda Doğum Öncesi Doğum ve Doğum Sonrası Lipid ve Lipoprotein Konsantrasyonları. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 14(1), 67-70.