1998

Selçuk Üniversitesi

In Ihis study, the effects ol combination of acetylsalicylic acid (ASA) and vitamin C at dilferenl doses on lunctions of bovine neuırophils (polymorphonuclear leucocytelPMNl), and the elfacts of dillerent ASA concenırations on accumulation of vitamin C in neutrophils were investigated. Neutrophils were obtained from six heatthy Holstein· heifers in University Dairy Herd. Phagocytic and microbicidal activity of PMNl were measured with fluorescent mic· roscopic technlque and intracellular vitamin C levels were detenııined by spectrophotometer. Inlracellular vitamin C le· vels were incerased by combination of ASA and vitamin C al different corıcentrations, bul this increase was not sta· tistically significanl. Furthenııore, phagocytic and microbicidal activity of PMNl were not statistically changed by these combinations.
Bu araştırmada farllı dozlarda kombine edilen asetilsalisilik asit (ASA) ve vitamin C (Vit.C)'nin, nötrofil (polimorinükleer lökosit, PMNl) fonksiyonlarina etkileri ve ASA'nın hücre içi Vit C düzeylerine elkileri incelendi. Nötrofiller, S.U. Veteriner Fakültesi Deneme Unitelerinde bulunan 6 adet sağlıklı holşlayn düveden elde edildi. Nötrofil eı· kinliklerinin belirlenmesinde floresans mikroskopik yöntem kullanıldı. Hücre içi Vit.C düzeyleri ise spektrofotometrik metot ile belirlendi. Farklı dozlarda uygulanan ASA·Vit.C karışımlarının Kullanılımı sonucunda hücre içi Vit.C miktarlarında artışlar görülmesine karşın elde edilen değenerin istatistiksel açıdan önemli olmadığı görüldü. Ayrıca ASA ve Vit.C'nin kullanılan farklı dozlarının nötrofillerin fagositoz ve mikrobisidal aktivitelerinde isıatistiksel olarak herhangi bir değişikliğe yol açmadığı belirlendi.

acetylsalicylic acid, vitamin C, neutrophil functions, bovine, aselilsalisilik asit, nötrofil fonksiyonları, sığır

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Baş, A. L., Başpınar, N., Elmas, M., Haliloğlu, S., Yazar, E., (1998). Asetilsalisilik Asit ve Vitamin C Kombinasyonunun Sığır Nötrofil Fonksiyonlarına Etkilerinin İn Vitro Şartlarda İncelenmesi . Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 14(2), 131-138.