Hayvansal Dokularda Anti?bi?yoti?k Kalıntılarının Agar Di?ffüzyon Tekni?ği? ile Tayi?ni?

1987 Ocak

Selçuk Üniversitesi

After oxytetracyline (20 mg/kg) and tetracycline (50 mg/ kg) were given orally to the broiler chickens, antibiotic residues in tissues were determined by agar diffusion technique. Bacillus cereus (ATCC 11778) was used as a sensitive strain. Petri dishes punched at 8 mm in diameter were incubated at 37°C overnight. A total of 124 tissues was tested. The oxytetracycline and tetracycline residues that have been found in tissues were respectively 0.32-2.56 µg/gr and 0.080-0.240 g/gr. The limites of the test strain sensitivity were determined 0.04 pg and 0.01 g levels for oxytetracycline and tetracycline respectively.
Oksitetrasiklin (20 mg/kg) ve tetrasiklin (50 mg/kg) ağız yoluyla Broiler piliçlerine verildikten sonra dokulardaki antibiyotik rezidüleri agar diffüzyon tekniği ile tayin edildi. Duyarlı suş olarak Bacillus cereus (ATCC 11778) kullanıldı. Agar plaklarında 8 mm lik delikler açılmış petriler 37°C de bir gece inkube edildi. Toplam 124 doku numunesi incelendi. Dokulardan tesbit edilen antibiyotik rezidülerinin oksitetrasiklin için 0.32-2.56 g/gr, tetrasiklin için ise 0.080-0.240 pg/gr arasında olduğu belirlendi. Test suşunun duyarlılık sınırının oksitetrasiklin ve tetrasiklin için sırasıyla 0.040 g ve 0.01 pg düzeylerinde olduğu belirlendi.

Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Acet, A., Ateş, M., Erganiş, O., (1987). Hayvansal Dokularda Anti̇bi̇yoti̇k Kalıntılarının Agar Di̇ffüzyon Tekni̇ği̇ ile Tayi̇ni̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 3(1), 197-205.