Yazar "Kalyoncu, Leyla" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 20 / 29
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Anemik Üniversite Öğrencisi Genç Erkeklerde Ferritin, Demir ve UIBC Seviyelerinin Belirlenmesi(2002) Aktümsek, Abdurrahman; Kalyoncu, Leyla119 üniversite öğrencisi anemik genç erkeklerin serum ferritin, demir ve UIBC değerleri belirlenmiştir. Kan eritrosit, hemoglobin, hematokrit ve MCV değerleri ile serum ferritin, demir ve UIBC değerleri sırasıyla 3.59\pm0.37x106 \mul\, 10.31\pm1.44 g/dl, 30.69\pm 3.79 %, 83.84\pm9.08 fl; 78.01\pm43.63 ng/ml, 63.08\pm26.27 \mug/dl ve 285.58\pm85.53 \mug/dl'dir. incelenen kişilerin yaşları 16-26 arasında değişmiş ve yaşları ortalaması 19.36\pm2.61 olarak bulunmuştur. Serum ferritin, demir ve UIBC değerlerinin normal sınırlar içerisinde fakat suboptimal seviyelerde olduğu görülmüştür.Öğe Besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) ergin dişilerinin yağ asidi bileşimine ve yumurta verimine etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000-02-18) Kalyoncu, Leyla; Aksoylar, M. YaşarBu çalışmada besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae ergin dişilerinin total lipid, total yağ asidi, yağ asidi bileşimine ve yumurta verimine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada doğal besin, sentetik temel besin, yağ asitsiz besin ve farklı oranlarda yağ asitleri içeren besinler kullanılmıştır. Ergin dişiler 15 ve 31 gün boyunca bu besinler ile beslenmiştir. Bu besinlerin, ergin dişilerin total lipid ve total yağ asidi yüzdelerine önemli etkisi olmamışsa da, yağ asidi bileşiminde farklılıklar tespit edilmiştir. Sentetik besindeki doymuş ve aşın doymamış yağ asitlerinin oranlarının artışı, ergin dişilerin doymuş ve aşın doymamış yağ asidi yüzdelerinin artışına neden olmuştur. Farklı besinlerin yumurta verimine ve yumurta açılma yüzdesine önemli etkisinin olmadığı bulunmuştur.Öğe Besinsel Yağ Asitlerinin Farklı Oranlarının Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae) Ergin Dişilerinin Yağ Asidi Bileşimine Etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2000) Kalyoncu, Leyla; Aksoylar, Mehmet YaşarBu çalışmada besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae ergin dişilerinin total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada doğal besin, sentetik temel besin, yağ asitsiz besin ve farklı oranlarda yağ asitleri içeren besinler kullanılmıştır. Ergin dişiler 15 ve 31 gün boyunca bu besinler ile beslenmiştir. Bu besinlerin, ergin dişilerin total lipid ve total yağ asidi yüzdelerine önemli etkisi olmamışsa da, yağ asidi bileşiminde farklılıklar tespit edilmiştir. Sentetik besindeki doymuş ve aşırı doymamış yağ asitlerinin oranlarının artışı, ergin dişilerin doymuş ve aşırı doymamış yağ asidi yüzdelerinin artışına neden olmuştur.Öğe Besinsel Yağ Asitlerinin Farklı Oranlarının Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae) Ergin Dişilerinin Yağ Asidi Bileşimine Etkileri(Selçuk Üniversitesi, 2000) Kalyoncu, Leyla; Aksoylar, Mehmet YaşarBu çalışmada besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae ergin dişilerinin total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada doğal besin, sentetik temel besin, yağ asitsiz besin ve farklı oranlarda yağ asitleri içeren besinler kullanılmıştır. Ergin dişiler 15 ve 31 gün boyunca bu besinler ile beslenmiştir. Bu besinlerin, ergin dişilerin total lipid ve total yağ asidi yüzdelerine önemli etkisi olmamışsa da, yağ asidi bileşiminde farklılıklar tespit edilmiştir. Sentetik besindeki doymuş ve aşırı doymamış yağ asitlerinin oranlarının artışı, ergin dişilerin doymuş ve aşırı doymamış yağ asidi yüzdelerinin artışına neden olmuştur.Öğe Besinsel Yağ Asitlerinin Farklı Oranlarının Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae) Ergin Dişilerinin Yumurta Verimine Etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2000) Aksoylar, Mehmet Yaşar; Kalyoncu, LeylaBu çalışmada besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae ergin dişilerinin yumurta verimine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada doğal besin, sentetik temel besin, yağ asitsiz besin ve farklı oranlarda yağ asitleri içeren besinler kullanılmıştır. Ergin dişiler 31 gün boyunca bu besinler ile beslenmiştir. Farklı besinlerin yumurta verimine ve yumurta açılma yüzdesine önemli etkisinin olmadığı bulunmuştur.Öğe Besinsel Yağ Asitlerinin Farklı Oranlarının Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae) Ergin Dişilerinin Yumurta Verimine Etkileri(Selçuk Üniversitesi, 2000) Kalyoncu, Leyla; Aksoylar, Mehmet YaşarBu çalışmada besinsel yağ asitlerinin farklı oranlarının Pimpla turionellae ergin dişilerinin yumurta verimine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada doğal besin, sentetik temel besin, yağ asitsiz besin ve farklı oranlarda yağ asitleri içeren besinler kullanılmıştır. Ergin dişiler 31 gün boyunca bu besinler ile beslenmiştir. Farklı besinlerin yumurta verimine ve yumurta açılma yüzdesine önemli etkisinin olmadığı bulunmuştur.Öğe Determination of heavy metals and metals levels in five fish species from Isikli Dam Lake and Karacaoren Dam Lake (Turkey)(SPRINGER, 2012) Kalyoncu, Leyla; Kalyoncu, Hasan; Arslan, GulsinThe concentrations of heavy metals and metals (Zn, Pb, Bi, Cd, Ni, Co, Fe, Mn, Mg, Cu, Cr, Ca, Sr, Na, Li, K) were measured in muscle of five species Cyprinus carpio (from IAYA +/- klA +/- dam), Scardinius erythrophthalmus (from IAYA +/- klA +/- dam), Tinca tinca (from IAYA +/- klA +/- dam), C. carpio (from Karacaoren dam), Carassius carassius (from Karacaoren dam) caught from IAYA +/- klA +/- and Karacaoren. The highest metal was Na (466.95 mu g/g) in C. carassius, while the lowest levels were Fe (0.37 mu g/g) and Cu (0.37 mu g/g) in C. carpio from IAYA +/- klA +/- dam. The mean concentrations mu g/g d.w. some of heavy metals in muscle of C. carpio (from IAYA +/- klA +/- dam), S. erythrophthalmus (from IAYA +/- klA +/- dam), T. tinca (from IAYA +/- klA +/- dam), C. carpio (from Karacaoren dam), C. carassius ( from Karacaoren dam) were as follows: Cd 2.00-2.10-1.95-2.06-2.27, Zn 4.36-2.64-13.13-13.33-24.47, Pb 1.65-1.24-1.90-2.37-2.41, Co 2.46-2.37-2.48-2.58-2.80, Mg 138.51-154.35-218.59-204.58-202.16, Fe 0.37-2.62-3.17-3.01-12.33, respectively.Öğe Determination of the Seasonal Changes on Total Fatty Acid Composition of Rainbow Trout, Oncorhynchus Mykiss in Ivriz Dam Lake, Turkey(Academic Journals, 2010) Kalyoncu, Leyla; Yaman, Yücel; Aktümsek, AbdurrahmanTotal fatty acid compositions and seasonal variations of Oncorhynchus mykiss in Ivriz Dam Lake, Turkey were investigated using gas chromatographic method. A total of 38 different fatty acids were determined in the fatty acid composition of rainbow trout. Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were found to be higher than saturated fatty acids (SFAs) and monounsaturated fatty acids (MUFAs) in all seasons. Oleic acid (C18:1 omega 9) is the major MUFA in all seasons. Palmitic acid (C16:0) was identified as the major SFA in four seasons. Docosahexaenoic acid (C22:6 omega 3), linoleic acid (C18:2 omega 6) and eicosapentaenoic acid (C20:5 omega 3) had the highest levels among the PUFAs. In the present study, omega 3 /omega 6 ratios were found to be 1.24, 1.68, 0.61 and 0.98 in spring, summer, autumn and winter, respectively.Öğe Düşük sıcaklığın Dibrachys boarmiae (Walker) (Hymenoptera:Pteromalidae) dişi puplarının total yağ asiti bileşimlerine etkileri(1997) Aktümsek, Abdurrahman; Nurullahoğlu, Zahide Ülya; Kalyoncu, LeylaFatty acid compositions of female pupae of Dibrachys boarmiae which exposed to low temperature (4 1/4C) for 10, 20, and 30 days were investigated. It was showed that oleic, palmitic, linoleic and linolenic acid constituted the major part of the total fatty acid compositions of female pupae. Quantitative differences were found due to low temperature in the fatty acid compositions of female pupae. In the fatty acid compositions of female pupae, saturated fatty acids were decreased whereas polyunsaturated fatty acids were increased by low temperature.Öğe Düşük Sıcaklığın Galleria mellonella (L.) (Lepidoptera : Pyralidae) Puplarının Total Lipid ve Total Yağ Asidi Yüzdelerine Etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2000) Nurullahoğlu, Zahide Ülya; Kalyoncu, LeylaDüşük sıcaklıkta (+ 4°C) 10, 20 ve 30 gün süre ile bekletilen G.mellonella puplarının ağırlık kaybı, total lipid ve total yağ asidi yüzdeleri tespit edilmiştir. Sürenin uzaması ile ağırlık kaybında artış, total lipid ve total yağ asidi yüzdelerinde azalma olduğu bulunmuştur.Öğe The Effect of Season on the Fatty Acid Content of Deep Water Pink Shrimp in Marmara Sea(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2019) Kalyoncu, LeylaTotal fatty acid composition of Parapenaeus longirostris (Lucas 1846), as called deep water pink shrimp collected from Marmara Sea, in spring and autumn was investigated by gas chromatographic method. Palmitic acid (C16:0), oleic acid (C18:1 ?9), docosahexaenoic acid (C22:6?3) and stearic acid (C18:0) identified as the primary fatty acid constituents. PUFA (38.14%) in the spring was detected to be higher than SFA and MUFA. The contents of eicosapentaenoic acid (C20:5?3) and C22:6?3 in total fatty acid in the rose shrimp ranged from 7.46% (autumn) to 12.46% (spring) and from 5.34% (autumn) to 13.97% (spring), respectively. ?3/?6 ratios are 2.95-2.88(%) in autumn and spring respectively. P. longirostris may be a valuable nutrient in terms of PUFA especially in spring and ?3/?6 ratios for human consumption.Öğe Effects of Low Temperature on the Total Fatty Acid Compositions of Female Pupae of Dibrachys Boarmiae (Walker) (Hymenoptera: Pteromalidae)(1997) Aktümsek, Abdurrahman; Nurullahoğlu, Zahide Ülya; Kalyoncu, LeylaFatty acid compositions of female pupae of Dibrachys boarmiae which exposed to low temperature (+4°C) for 10, 20, and 30 days were investigated. It was showed that oleic, palmitic, linoleic and linolenic acid constituted the major part of the total fatty acid compositions of female pupae. Quantitative differences were found due to low temperature in the fatty acid compositions of female pupae. In the fatty acid compositions of female pupae, saturated fatty acids were decreased whereas polyunsaturated fatty acids were increased by low temperature.Öğe Farklı Sıcaklık Derecelerinin Galleria mellonella (L.) Puplarının Açılma Oranına Etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, 2005) Kalyoncu, Leyla; Üstüner, Turgay; Aktümsek, AbdurrahmanGalleria mellonella petek üzerinde gal yapan zararlı bir türdür. Bu çalışmada tedrici azalan sıcaklığın Galleria mellonella puplarının açılma oranına etkileri araştırılmıştır. Uygulama süresine ve sıcaklığa bağlı olarak pup açılma oranı azalmıştır. 23 ve 30 günlük sıcaklık uygulamasında pup açılma oranı % 0 bulunmuştur.Öğe Fatty acid and dietary fibre content of walnut (Juglans regia L.) varieties grown in Turkey(2006) Akça, Yaşar; Kara, Hüseyin; Yazıcıgil, Zafer; Öztekin, Y.; Özgen, Mustafa; Sütyemez, Mehmet; Kalyoncu, LeylaWalnuts (Juglans regia L.), as part of healthy diet, contain multiple beneficial components such as unique fatty acid profile and high levels of Vitamin E, fibre and polyphenols. In this work, fatty acid profile and dietary fibre content of new walnut varieties grown in Turkey have been reported. For this purpose walnut samples were collected from 18 different varieties and genotypes grown in Turkey. Four international commercial varieties ('Heartley', Pedro', 'Chandler' and 'Serr'), three Turkish commercial varieties ('Kaman', 'Sebin', 'Bilecik') and 11 new promising new genotypes were evaluated in terms of their fatty acid profile and total dietary fibre contents. Fatty acid composition was determined by gas chromatography and total dietary fibre determination was done by enzymatic-gravimetric procedure. Potential health benefits of newly selected Turkish walnut varieties showed promising results since 6 out of 14 newly selected varieties had more than 70% PUFA and all the new selections except one had more than 10% dietary fibre content.Öğe Galleria mellonella (L.) (Lepidoptera:Pyralidae) Larva ve Pupunun Yağ Asidi Bileşimi(Selçuk Üniversitesi, 2000) Aktümsek, Abdurrahman; Nurullahoğlu, Zahide Ülya; Kalyoncu, LeylaG. mellonella’ nın 5., 6., 7. evre larvaları ve puplarının gaz kromatografik analizinde total yağ asidi bileşimini C 12:0 - 20:0 yağ asitlerinin oluşturduğu belirlenmiştir. Oleik asit ve palmitik asit yüzdelerinin çok yüksek olduğu, linoleik asit yüzdesinin de üçüncü büyük yüzdeye sahip olduğu tespit edilmiştir.Öğe Lissonota lineolator Aub. ( Hymenoptera : Ichneumonidae) erginlerinin yağ asidi bileşimi(Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, 2000) Aktümsek, Abdurrahman; Nurullahoğlu, Zahide Ülya; Kalyoncu, Leyla; Ateş, AliLissonota lineolator Aub. erginlerinin gaz kromatografik analizlerinde bu parazitoidin total yağ asidi bileşiminin C 10:0-18:3 yağ asitlerinden oluştuğu belirlenmiştir. Oleik asit en yüksek yüzdeye sahip olarak bulunmuştur. Linolenik, palmitik ve linoleik asitler de yüksek yüzdelere sahiptir.Öğe Merluccius merluccius L.’un Total Yağ Asidi Kompozisyonunda Mevsimsel Değişiklikler(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2017) Kalyoncu, LeylaBu çalışmada sonbahar ve ilkbaharda Marmara Denizi’nden alınan Merluccius merluccius L. total yağ asit kompozisyonu gaz kromatografik yöntemle araştırılmıştır. Palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), oleik asit (C18:1) ve dokosaheksaenoik asit (C22:6) majör yağ asitleri olarak bulunmuştur. Her iki mevsimde balık kaslarında doymuş yağ asitleri (SFA), doymamış (MUFA) ve aşırı doymamış yağ asitlerinden (PUFA) daha yüksek bulunmuştur. Tavuk balığında, C20:5-?3 ve C22:6 içeriği toplam yağ asidinde sırasıyla %5.76’dan (sonbahar) %7.33’e (ilkbahar) ve %14.84’den (sonbahar), %25.97’ye (ilkbahar) değişmektedir. Balık dokularındaki yağ asidi bileşimi diyet, boyut, yaş, üreme periyodu, tuzluluk, sıcaklık, mevsim ve coğrafi konumdan etkilenmektedir. M. merluccius yağ asidi bakımından insan tüketimi için değerli bir besin olabilir.Öğe A New Faunistic Record For Turkey: Solva marginata (Meigen, 1820) (Diptera, Xylomyidae)(Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, 2005) Üstüner, Turgay; Kalyoncu, LeylaIn this study, Solva marginata (Meigen, 1820) which belog to Solva is recorded from Turkey first time. This study based on only one specimen of S. marginata that is examined.Öğe Pimple turionellae L. (Hymenoptera: ichneumonidae) dişi pup ve erginlerinin total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine tedrici azalan sıcaklığın etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994) Kalyoncu, Leyla; Aksoylar, YaşarBu çalışmada, tedrici azalan sıcaklığın Pimpla turionellae L. (Hymenoptera : Ichneumonldae) dişi pup ve erginlerinin total li pid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimine etkileri araştırılmıştır. P. turioneüae 'nın ergin dişilerinin 45 günlük sıcaklık uygu lamasına direnç gösterdiği, canlılık oranının % 57 olduğu tesbit edilmiştir. Dişi puplar ise 32 günlük sıcaklık uygulamasına direnç göstermiştir. Azalan sıcaklığa ve süreye bağlı olarak dişi pup ve er ginlerde ağırlık kaybı artmıştır. Tedrici azalan sıcaklığın dişi pup ve erginlerin total lipid, total yağ asidi ve total lipide göre total yağ asi di yüzdelerine önemli bir etkisi olmadığı anlaşılmıştır. Dişi pup ve erginlerde, azalan sıcaklığa ve süreye bağlı olarak yağ asidi bileşimlerinde önemli değişiklikler tesbit edilmiştir.Öğe Plodia Interpunctella (Hubner) (Lepidoptera:pyralidae) Puplarının Yağ Asi?di? Bi?leşi?mi?ne Düşük Sıcaklığın Etki?leri?(Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi, 2014) Akıncı, Tülay; Kalyoncu, Leyla10, 20, ve 30 gün süreyle düşük sıcaklıkta (+4°C ) tutulan Plodia interpunctella (Hübner) puplarının yağ asidi bileşimleri araştırılmıştır. Yağ asidi bileşimlerinin büyük bir bölümünü oleik asit (%52.60-54.58), palmitik asit (%20.80-22.87), palmitoleik asit (%1.81-2.75), linoleik asit (%15.29-15.67) ve stearik asidin (%2.90-3.23) oluşturdukları görülmüştür. Düşük sıcaklığa bağlı olarak pupların yağ asidi bileşiminde kantitatif farklılıklar belirlenmiştir. Düşük sıcaklıktan dolayı pupların yağ asidi bileşimlerinde toplam doymuş yağ asitleri yüzdesi (%27.17-24.65) azalmış, toplam aşırı doymamış yağ asitleri yüzdesi (%16.79-18.58) ise artmıştır.